Golful Cerna, din Mehedinţi, poluat cu PET-uri şi resturi menajere

Sute de metri cubi de PET-uri şi resturi menajere au poluat Golful Cerna situat în intravilanul municipiului Orşova, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, viceprimarul Constantin Negulescu.

27 feb. 2013, 14:47
Golful Cerna, din Mehedinţi, poluat cu PET-uri şi resturi menajere

Potrivit acestuia, fenomenul este cauzat de creşterea debitului râului Cerna ale cărui ape au spălat depozitele ilegale de deşeuri menajere din localităţile Băile Herculane, Mehadia şi Topleţ din judeţul Caraş-Severin.

‘De aproape zece ani ne confruntăm cu această situaţie disperată. PET-urile şi resturile menajere pun în pericol programul de antrenament al elevilor de la clubul de caiac-canoe, circulaţia ambarcaţiunilor şi ne alungă turiştii. Am solicitat de nenumărate ori instituţiilor de protecţia mediului şi a apelor din Caraş-Severin să ia măsuri de desfiinţare a depozitelor necontrolate de gunoaie, dar nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Noi utilizăm sute de mii de lei din fondurile primăriei cu curăţirea suprafeţei apei şi nimeni nu ne decontează cheltuielile făcute’, a precizat Negulescu.

El a mai arătat că în urmă cu aproximativ şapte ani a executat pe râul Cerna un baraj de reţinere a PET-urilor, dar din cauza volumului mare de deşeuri, acesta cedează şi ajung în golful Cerna şi de aici în fluviul Dunărea.

‘Singura soluţie pentru a rezolva această problemă este aceea ca instituţiile statului cu atribuţiuni de protecţie a mediului şi de gospodărire a apelor din judeţul Caraş-Severin să intervină ferm şi să-i sancţioneze pe cei vinovaţi de depozitarea neautorizată a PET-urilor şi resturilor menajere din localităţile străbătute de râul Cerna şi afluenţii ei’, a spus Negulescu.