Ginerele lui Bin Laden acuzat de terorism şi-a ales un avocat pe care îl aşteaptă închisoarea

Ginerele lui Ossama bin Laden, judecat la New York pentru terorism, şi-a susţinut marţi cu fermitate alegerea principalului său apărător, în pofida avertismentelor repetate ale unui judecător care estima că face o "eroare împotriva intereselor sale".

RomaniaTV.net
22 mai 2013, 06:13

„În viaţă, toate alegerile au riscuri şi sunt pregătit să mi-l asum pe acesta”, a declarat în cursul audierii în Tribunalul federal din Manhattan Suleyman Abu Ghaith după ce judecătorul Lewis Kaplan îl avertizase că avocatul său, Stanley Cohen, este urmărit pentru fraudă fiscală şi riscă să nu aibă acces la unele documente clasificate. Această „alegere este o eroare. Ea este contrară intereselor dumneavoastră”, a insistat judecătorul.

Cohen-specialist în cazuri de terorism, care l-a apărat între alţii pe numărul 2 în Hamas, Musa Abu Marzuk, în anii 1990 – a fost inculpat într-un dosar de fraudă fiscală. Judecătorul îl avertizase încă de săptămâna trecută pe Abu Ghaith (47 de ani) că riscă să-şi vadă avocatul trimis la închisoare în timpul procesului, iar accesul acestuia la anumite documente clasificate îi vor fi refuzate. „Înţeleg problemele potenţiale. Dar cred că el mă va putea apăra”, a declarat ginerele lui Ossama bin Laden.

Suleyman Abu Ghaith, fost purtător de cuvânt al Al-Qaida, este inculpat de participare la „complot cu scopul de a ucide cetăţeni americani” şi riscă condamnarea la închisoare pe viaţă. Începerea procesului său este prevăzută pentru 7 ianuarie 2014. Ghaith pledase nevinovat în 8 martie, iar apoi a decis să-şi schimbe echipa de avocaţi.

Căsătorit cu Fatima, una din fiicele lui Bin Laden, el a fost în serviciul Al-Qaida din mai 2001 până în 2002, potrivit actului de acuzare. A doua zi după atentatele din 11 Septembrie 2001, soldate cu aproape 2.900 de morţi în SUA, el a vorbit în numele Al-Qaida, alături de Bin Laden şi de Ayman al-Zawahiri, avertizând că „furtuna nu se va opri, în special furtuna avioanelor”.

Abu Ghaith a fost arestat la sfârşitul lunii ianuarie, la Ankara, după ce traversase frontiera cu Iranul, unde se instalase cu familia din 2002. Turcia l-a expulzat spre Iordania la 1 martie, iar acolo a fost arestat de agenţi ai CIA şi transferat la New York.