Gigi Becali, chemat la DNA într-o cauză disjunsă din Dosarul Valiza

Dosarul Valiza îl aduce din nou pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali în faţa procurorilor anticorupţie. De această dată, magistraţii au fost interesaţi să afle detalii despre o convorbire telefonică între Gigi Becali şi Toni Doboş, preşedintele echipei de fotbal Universitatea Cluj, la acea vreme. Latifundiarul din Pipera vrea să-şi recupereze banii confiscaţi. Şi nu oricum, ci cu dobândă.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 08:50
Gigi Becali, chemat la DNA într-o cauză disjunsă din Dosarul Valiza

Gigi Becali a fost chemat la DNA să dea declaraţii în calitate de martor într-un dosar disjuns din dosarul „Valiza”.

La ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ 40 de minute, Becali a declarat că a fost chemat ca martor într-un dosar disjuns din dosarul „Valiza”, în care este cercetat Anton Doboş.

Finanţatorul FC Steaua a spus că, la momentul trimiterii în judecată a dosarului „Valiza”, procurorul a fost nevoit să disjungă cauza cu privire la fostul preşedinte al Universităţii Cluj Anton Doboş, pentru că acesta se afla în comă la acel moment.

Becali a precizat că procurorii anticorupţie au reluat acum cercetările în ceea ce-l priveşte pe Doboş, în acest dosar disjuns în care fostul preşedinte al Universităţii Cluj este acuzat de luare de mită.

Întrebat ce le-a spus procurorilor, Becali a răspuns că nu a dorit să le vorbească acestora despre cazul „Valiza” şi că le-a sugerat anchetatorilor să ia declaraţiile lui date în faţa instanţei de judecată în acest dosar.

„Eu am spus că nu vreau să vorbesc despre cazul Valiza pentru că este o pierdere de timp. Premierea este premiere şi nu vorbesc despre premiere şi nu dau nicio declaraţie”, a spus Becali.

El declara şi la intrarea în sediul DNA că premierea nu poate fi numită mită.

„Băi, ne facem de râs. Cum să stăm cu un dosar şi să-i spunem la premiere corupţie şi mită timp de trei ani de zile. Mai este încă ceva, mai grav: în dosarul «Valiza» există un judecător care-a făcut opinie separată şi-a dat trei ani cu suspendare. Deci un judecător de la Înalta Curte Supremă de Justiţie spune la premiere corupţie, asta-i cel mai grav de fapt. Înseamnă că judecătorul ăla ori e manevrat de…înţelegi?, (…) ori el nu ştie, şi mi-e greu să cred că un judecător de la Înalta Curte Supremă de Justiţie nu ştie, că ştie şi-un copil de clasa V-a, că premierea nu e corupţie”, a spus Gigi Becali.

Înainte de a merge la audieri, Gigi Becali anunţase la România TV că a fost citat ca martor la DNA.

„S-a disjuns din dosarul Valiza o speţă de adevărată mită, eu martor fiind şi, la 11.30, voi fi acolo. Mi se pare că autorul este CFR Cluj”, a declarat Gigi Becali, la România TV.

„Are probabil o legătură cu faptul că s-a schimbat conducerea DNA. Şi a spus, „stai domne puţin, dacă tot e vorba de anticorupţie, să anchetăm şi adevărata corupţie care s-a întâmplat la meciul CFR Cluj – Universitatea Cluj”. Cred că despre asta e vorba. Mi-a spus procurorul că pe citaţie scrie martor şi că s-a disjuns. (…) Eu am spus atunci: de ce nu se anchetează că, din convorbirile telefonice, reiese, că eu eram puţin şatanjat. O să văd despre ce e vorba”, a adăugat Becali.

Întrebat cine ar fi acuzat de infracţiunea de mită, Becali a răspuns: „Cei care vroiau să cumpere meciul. Aia e mită, când cumperi un meci. (…) Niciodată nu m-am dus la prima strigare la DNA. E prima oară când sunt chemat ca martor.”

Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi, în aprilie, de instanţa supremă în dosarul „Valiza”.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali ar fi oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.