Gică Popescu despre business şi sport: Am câştigat mai mult din afaceri decât din fotbal

Fostul fotbalist Gică Popescu spune că a câştigat mai mult din afaceri decât din fotbal, că în România încă trebuie folosită "bâta" pentru ca angajaţii să nu fure şi că afacerile începute la sfatul consultanţilor au eşuat, deşi aceştia îi promiteau că va sta "cu burta la soare toată viaţa".

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 14:24
Gică Popescu despre business şi sport: Am câştigat mai mult din afaceri decât din fotbal

Îmi place să controlez totul, dar când am venit în România am făcut greşeala să cred că lucrurile se întâmplă la noi aşa cum este în străinătate. Am crezut că dacă unui angajat îi asiguri un salariu bun, un loc de muncă bun, facilitaţi, nu are motiv să te fure, să te mintă. La noi nu există această mentalitate, încă funcţionează presiunea, «bâta».

Am crezut foarte mult în anumite persoane şi m-au dezamăgit. E foarte greu să găseşti persoana potrivită, dar ai nevoie. Dacă faci business în România nu trebuie să aplici ce-ai învăţat în străinătate. Acest mod de a gândi, acest model de business nu se potriveşte în România, decât dacă aduci şi oameni din străinătate„, a spus Popescu la o întâlnire cu antreprenorii români.

Fostul internaţional de fotbal a jucat în perioada 1985-2002 la echipele Universitatea Craiova, Steaua Bucureşti, Tottenham, PSV Eindhoven, Barcelona, Galatasaray Istanbul şi Lecce. Popescu s-a retras din activitate în 2003, după ce a trecut pentru perioade scurte de timp pe la Dinamo şi Hannover 96.

El spune că în afaceri a învăţat foarte repede, la fel cum a făcut şi în fotbal, dar că a investit şi la sfatul consultanţilor, nu doar condus de fler.

Învăţ foarte repede, aşa cum am făcut în sport şi îmi place să am în jur oameni de la care să învăţ. De-a lungul timpului două afaceri nu au funcţionat, la ambele am avut studiile specialiştilor, ale unor consultanţi importanţi. Mi-au spus că după ce fac acest business o să stăm cu burta la soare toată viaţa, dar acum este aproape de faliment. Aşa că chestia cu specialiştii este relativă, nu întotdeauna este o alegere inspirată„, a spus Popescu.

Una dintre afacerile care au eşuat este bazarul Doldora, pe care fostul sportiv la construit în Cartierul Rahova alături de alţi oameni de afaceri.

El spune că a investit în România toţi banii pe care i-a câştigat din fotbal, plus sumele obţinute din investiţii imobiliare realizate în Spania.

Am investit mulţi bani în România. Toţi banii pe care i-am câştigat. Din afaceri am câştigat mai mult decât în fotbal. Când eram la Barcelona am făcut investiţii în imobiliare în Spania, cu un prieten foarte bun de la Real Madrid, Pedro de Felipe, un om de încredere. Am cumpărat locuinţe în prima linie a mării, în fază de proiect. Băncile finanţau atunci 100% din investiţie. În 2007, am vândut toate proprietăţile din Spania, cu excepţia unui teren pe care am construit o casă de vacanţă”, a explicat Popescu.

Fostul fotbalist spune are încredere enormă în potenţialul României şi că nu s-a gândit niciodată să nu se întoarcă în ţară.

„Avem nevoie de linişte, nu cum a fost în acest an şi să se creeze un climat care să încurajeze investitorii. Antreprenorii străini vor să investească în România, dar au nevoie de un climat bun. M-am întors acasă pentru că m-a tras aţa. Noi românii avem ceva, care ne face să ne întoarcem acasă. Niciodată nu mi-a trecut prin cap să nu mă întorc acasă. Generaţia noastră a avut şi şansă. Ne-am întors exact când lucrurile au început să meargă în România, 2004-2005. Dacă m-aş fi întors acum, probabil că vă anunţam că peste doi ani voi candida la şefia Federaţiei Române de Fotbal”, a afirmat Popescu.

El spune că experienţa acumulată în sport l-a ajutat enorm în afaceri, mai ales seriozitatea şi notorietatea.

Există similitudini între viaţa de sportiv şi cea de om de afaceri. În primul rând seriozitate, m-am remarcat faţă de colegii mei de la echipa naţională prin seriozitate şi muncă. Această seriozitate m-a situat la un anumit nivel în business şi mă obligă foarte mult. Spre deosebire de fotbal, când poţi să ratezi într-un meci, în business, dacă în afaceri pierzi seriozitate, este foarte greu să o recâştigi„, a continuat Popescu.

Alte asemănări între afaceri şi sport se referă la alegerea echipei, consideră fostul fotbalist, care apreciază că valoarea unui antrenor şi a unui antreprenor este dată de suma oamenilor din subordine.

Câştigurile din fotbal ale lui Gică Popescu au fost estimate la 10-20 de milioane de dolari. El are mai multe afaceri în domeniul imobiliar şi hotelier şi, în afară de complexul Doldora, vrea să mai dezvolte un complex de 400 de locuinţe, tot în Rahova. Popescu este proprietarul hotelului Amfiteatru din Calafat şi are în plan construirea unui Courtyard Marriott, pentru care caută încă finanţare.