Ghid pentru alegători. Care este procedura de vot VIDEO

La urne se pot prezenta toţi cetăţenii români sau europeni cu domiciliul în România care au împlinit vârsta de 18 ani. Drept de vot au şi cei care vor împlini vârsta majoratului în ziua scrutinului.

RomaniaTV.net
09 iun. 2012, 17:41
Ghid pentru alegători. Care este procedura de vot VIDEO

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot. Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare care după verificarea înscrierii în lista electorală îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

Fiecare alegător primeşte patru buletine de vot: unul pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, unul pentru alegerea primarului, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru consiliul local. O situaţie aparte se regăseşte la Bucureşti unde alegătorii pot vota pentru alegerea primarului general, pentru primarul de sector, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru consiliul local de sector.

Spre deosebire de scrutinele anterioare, votul nu mai poate fi anulat dacă pe buletinul de vot sunt aplicate mai multe ştampile sau dacă acesta este mâzgălit. Cu o singură condiţie însă: să existe o singură ştampilă aplicată corect în interiorul patrulaterului ce conţine numele unui candidat sau al unei liste de candidaţi. Aşa că cei care doresc să transmite diverse mesaje unui candidat sau altul pot să plece la vot cu pixul sau creioanele de colorat în buzunar.