Gerul din februarie a adus pagube de milioane de euro pentru armatorii din Galaţi VIDEO

Ceartă între armatori şi reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. După gerul din februarie, armatorii susţin că pierderile ajung la milioane de euro, după ce navigaţia pe Dunăre a fost paralizată din cauza gheţii. Ei aruncă vina în curtea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, pentru că nu ar fi asigurat o porţiune navigabilă. În replică, reprezentanţii acesteia susţin că nu există nicio lege care să le impună să spargă gheaţa.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 06:50
Gerul din februarie a adus pagube de milioane de euro pentru armatorii din Galaţi VIDEO

Doar 25 de nave au intrat în Portul Galaţi în luna februarie. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul lor a depăşit 300.

„Blocarea traficului din luna februrie s-a reflectat şi în activitatea operatorilor portuari. Strict pe luna februarie s-a înregistrat o scădere de 10 ori a traficului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Gina Mirea, purtător de cuvânt APDM Galaţi.

Cel mai mare armator din zonă, Navrom Galaţi, susţine că pierderile depăşesc două milioane de euro.

„Ei declară foarte senin că nu au responsabilităţi de intervenţie pe sectorul fluvial al Dunării, ci doar pe cel maritim, deşi ei sunt administratorii Dunării de la kilometrul 1075 până la kilometrul 0”, a precizat Iordache Panaite, director exploatare Navrom Galaţi.

La rândul lor, reprezentanţii AFDJ susţin că nu există nicio lege care să le impună să spargă gheaţa.

„Singurii care ridică probleme permanent sunt unii dintre armatorii români. Dânşii ar fi vrut ca Dunărea să nu se închidă. Noi nu suntem Dumnezeu. Navigaţia a fost restricţionată conform avizelor”, a spus Florin Uzumtoma, director AFDJ Galaţi.

Potrivit armatorilor, încă 100.000 de euro ar reprezenta avariile suferite de navele care au spart blocurile de gheaţă formate pe Dunăre.