Germania a făcut prima grădiniţă antistres din lume pentru copii de până la 5 ani

Masaj, băi speciale pentru picioare, desculţi la plimbare prin iarbă umedă ... Acestea sunt doar câteva dintre punctele unui program conceput de profesionişti din Germania, care încearcă să sufoce stresul din faşă, la propriu, beneficiarii schemei fiind copii cu vârste până la 5 ani.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 19:07

Programul revoluţionar, finanţat de sistemul de asigurări de sănătate şi de către Asociaţia  Kneipp, cea mai mare organizaţie de sănătate non-profit din Germania, este dedicat prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de stres mai ales, prin promovarea unui stil de viaţă sănătos încă de la vârste fragede.

La o grădiniţă din Stuttgart, unde este experimentat programul, acesta şi-a arătat roadele după numai câteva săptămâni. Astfel copiii au devenit mai rezistenţi cu 60% la boli comune, cum ar fi răcelile, de pildă, datorită exerciţiilor antistres, scrie Daily Mail, citând presa germană.

Terapiile includ, între altele, mersul cu picioarele goale în recipiente cu apă rece, masajul tălpilor cu perii moi, sărituri cu coarda sau, pur şi simplu relaxarea într-o poziţie confortabilă, în linişte, fiecare gândindu-se la ce-i place.

Silvia Gross, o specialistă de 49 de ani, explică faptul că, de la vârste fragede, copiii sunt supuşi unui program încărcat, care îi stresează. „Li se cre prea mult copiilor din ziua de astăzi. Fac o activitate, apoi trec la alta şi nu mai au timp nici măcar să respire”, afirmă Gross.

Specialiştii spun că micuţii  preiau inconştient stările şi îngrijorările adulţilor legate de recesiune, bani, şomaj, lipsa de siguranţă, la o vârstă la care nu înţeleg exact despre ce este vorba. Părinţii îngrijoraţi îi stresează pe copii şi astfel micuţilor le sunt întunecaţi cei mai frumoşi ani din viaţă de griji ce ar trebui să fie gestionate numai de părinţii lor.

„Aici, ei au ocazia să scape temporar de aceste influenţe, să-şi pună gândurile în ordine. Ceea ce facem aici are efect curativ, relaxant asupra lor. Copiii înşişi sunt curioşi din fire, aşa că găsesc aceste terapii ca fiind plăcute”, spune Silvia Gross.