George Maior: În Parlament nu există ofiţeri SRI sub acoperire

Directorul SRI George Maior a declarat că nu există ofiţeri acoperiţi printre parlamentari şi că acest lucru poate fi verificat.

RomaniaTV.net
22 feb. 2013, 21:05
George Maior: În Parlament nu există ofiţeri SRI sub acoperire

Şeful SRI a declarat că în Parlamentul României nu există ofiţeri sub acoperire şi a răspuns evaziv atunci când a fost întrebat despre existenţa lor printre jurnalişti.

„Nu există (ofiţeri acoperiţi printre parlamentari, n.r.), există şi posibilitatea de a controla acest lucru. M-a întrebat un parlamentar din Comisia de control asupra SRI cum putem să ştim acest lucru. Dacă îmi trimite o scrisoare sau mă întreabă în cadrul oficial al comisiei şi eu spun că nu, acest raspuns are şi o valoare juridică clară”, a spus George Maior, la Digi24.

În ceea ce priveşte prezenţa ofiţerilor acoperiţi printre jurnalişti, George Maior a declarat: „În sistemul UE şi pe această zonă acţionăm în concordanţă cu cele mai stricte standarde democratice. Punct”.

Reacţia lui Maior vine la o săptămână după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat că în Guvern sau în Parlament nu sunt „ofiţeri acoperiţi” activi şi după ce Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă s-au acuzat reciproc că ar fi colaboratori ai serviciilor secrete.

Pe de altă parte, George Maior a mai spus că oamenii din SRI nu sunt influenţaţi de schimbările politice, având o agendă pur profesională. Şeful SRI a apreciat că dacă toate instituţiile ar fi parcurs reforme precum cea din SRI şi ar avea calitatea umană a SRI, „ţara ar merge mult mai bine”.

Directorul Serviciului Român de Informaţii a făcut referire şi la acuzaţiile formulate de omul de afaceri Ioan Niculae, care a afirmat recent că serviciile secrete au provocat mari distrugeri în ultimii 23 de ani.

„Domnul Niculae, dacă tăcea, filozof rămânea. O să îi răspund în felul următor: Securitatea la care domnia sa a lucrat a distrus un stat, l-a şters de pe harta politică, strategică a lumii civilizate şi nu a înţeles deloc prin aceasta lumea în care trăia şi acţiona acel stat, din păcate. Ca exponent vechi al acestui organism, nici el nu cred ca înţelege foarte bine despre ce lume vorbim în secolul XXI”, a declarat Maior, apreciind că foşti reprezentanţi ai Securităţii vor să demonstreze ca SRI face poliţie politică în timp ce ei înşişi au trăit din acest lucru.