Geoană: Băsescu să-şi vadă de mandat, e în minoritate, nu mai domină jocul

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la Senat, că şeful statului s-a obişnuit să domine mult prea copios scena de politică externă din România şi i-a transmis să îşi vadă de mandatul său, înţelegând că politic nu mai domină jocul.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 16:01
Geoană: Băsescu să-şi vadă de mandat, e în minoritate, nu mai domină jocul

„Preşedintele Băsescu s-a obişnuit să domine mult prea copios scena de politică externă din România, şi aici mă refer şi la relaţia cu Guvernul şi la prim-miniştrii pe care i-a numit, cu excepţia domnului Tăriceanu şi la relaţia cu Parlamentul”, a spus Mircea Geoană.

El a arătat că instituţiile trebuie să se respecte reciproc. „Eu sunt dispus să respect instituţia Preşedinţiei României, pentru că este o instituţie importantă a statului român şi suntem de asemenea într-o relaţie de coordonare şi subordonare între Parlament şi Guvernul României. Îmi doresc doar să respectăm rolul fiecărei componente a statului român”, a continuat Geoană.

Senatorul independent a mai spus că preşedintele Traian Băsescu trebuie să îşi vadă de mandatul său, în limitele constituţionale, şi „înţelegând că politic nu mai domină jocul„.

„Este un preşedinte în coabitare, aflat în minoritate, şi această minoritate trebuie să înţeleagă că Parlamentul, cu majoritatea nou creată, premierul, cu majoritatea nou creată, au tot dreptul să se exprime ca atare. Din punctul meu de vedere, nu anticipez şi nu voi căuta elemente de disensiune nici cu Guvernul sau cu preşedintele României”, a mai declarat Mircea Geoană.

Potrivit senatorului independent, în acest moment, cel mai important lucru este să încercăm să vedem cum ne poziţionăm într-o discuţie foarte interesantă, la nivel european, între partizanii austerităţii cu orice preţ şi avocaţii relansării economice.

„În acest moment, gândurile mele nu se îndreaptă spre alegerile de anul viitor, cred că acum este obligatoriu să stabilizăm situaţia politică, economică şi socială din România. Cred că în acest moment subiectul cel mai important pentru USL, dacă pot să dau un punct de vedere, este să câştige alegerile următoare, pe legislaţia nouă să aibă o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlamentul viitor iar discuţiile cu privire la ceea ce se va întâmpla cu preşedintele Băsescu trebuie să aibe loc, în opinia mea, în momentul în care problemele interne s-au rezolvat„, a comentat Mircea Geoană declaraţia lui Viorel Hrebenciuc privind o posibilă suspendare din funcţie a şefului statului după alegerile parlamentare.

Senatorul Mircea Geoană a fost votat, marţi, în plen, pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului, în locul actualului ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean.