Gazprom reduce livrările de gaze spre Europa din cauza frigului

Grupul rus Gazprom îşi va reduce livrările de gaze naturale destinate Europei, principala sa piaţă de export, pentru a putea face faţă creşterii cererii interne ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, scrie presa rusă citând o sursă din industria gazelor naturale.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 22:02
Gazprom reduce livrările de gaze spre Europa din cauza frigului

Potrivit acestei surse, aproximativ 8% din cererea Italiei pentru gaze naturale ruseşti nu a putut fi îndeplinită marţi, în timp ce livrările prin conducta Yamal-Europe (care traversează Polonia şi aprovizionează piaţa germană) sunt mai mici cu 10% comparativ cu nivelul din ultima perioadă.

În 2011, Gazprom a exportat 150 miliarde metri cubi de gaze naturale spre Europa, acoperind aproximativ un sfert din cererea Europei, iar Germania, Turcia şi Italia au fost principalele destinaţii de export ale grupului rusesc.

În ultimele zile, mari părţi din teritoriul Rusiei au fost lovite de temperaturi neobişnuit de scăzute, în capitala Moscova termometrul coborând până la 15-22 de grade Celsius în timpul zilei şi 22-29 de grade noaptea. Meteorologii estimează că şi în următoarele 10 zile temperaturile vor rămâne sub media normală.

Capacitatea Gazprom de a acoperi o cerere ridicată provocată de temperaturile extreme este limitată de ritmul cu care grupul de stat poate pompa gaze din depozitele sale subterane pentru a suplimenta producţia de la câmpurile sale din Siberia.

Anul trecut, Gazprom a produs 510 miliarde metri cubi de gaze naturale, în condiţiile în care producţia totală a Rusiei a fost de 671 miliarde metri cubi.