Gabi Balint: Reghecampf e acum numărul 1 la Steaua. Dacă pleacă, vor fi probleme

Gabi Balint a jucat timp de un deceniu pentru Steaua, în perioada când roş-albaştrii câştigau Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, dar nu a ajuns niciodată să antreneze în Ghencea, cu toate că şi-a început această carieră în urmă cu mai bine de 18 ani. Într-un interviu acordat RTV.NET, Gabi Balint nu a exclus varianta de a o pregăti pe Steaua în viitor, însă deocamdată e încântat de trupa lui Laurenţiu Reghecampf.

11 oct. 2012, 05:41
Gabi Balint: Reghecampf e acum numărul 1 la Steaua. Dacă pleacă, vor fi probleme

RTV.NET: Cum se vede Steaua de acum din perspectiva unui fost fotbalist care a câştigat în Ghencea 11 trofee?

Gabi Balint: Steaua, în sfârşit, şi-a făcut echipă. Este un grup, o familie pot să zic. E o atmosferă foarte bună, iar acesta este meritul antrenorului în primul rând. Joacă şi un fotbal ofensiv, aşa cum făcea odată, spectaculos. Şi cel mai mult contează acum că are stabilitate la nivelul raporturilor dintre conducere şi antrenor. Asta contează, pentru că până acum au fost probleme de genul ăsta.

Pe lângă asta, o ajută şi alte echipe, care erau pretendente la titlu. O ajută pentru că aceste formaţii joacă practic împotriva lor. Dacă la CFR Cluj e de înţeles, pentru că e o echipă organizată, serioasă, însă problemele cu jucătorii accidentaţi au tras-o înapoi, celelalte echipe, Rapid, Dinamo, Vaslui, şi-au făcut, fiecare, singure probleme. Ar fi trebuit să concureze cu Steaua, dar, de fapt, concurează cu ele însele.

RTV.NET: Este echipa Stelei construită după calapodul unui singur antrenor? Laurenţiu Reghecampf a adus jucători cu care el a mai lucrat, iar în cazul în care se gândeşte să plece nu există riscul ca un alt antrenor să nu ştie să-i folosească eficient pe aceştia?

Gabi Balint: Reghe a adus câţiva jucători, puţini nu mulţi, dar, oricum erau câţiva jucători buni acolo. Important este că a ştiut să-i pregătească şi să-i facă să joace cum juca Steaua pe vremuri. Steaua a fost întotdeauna o echipă ofensivă, o echipă care domină, care face spectacol, cu jucători tehnici, rapizi. El a ştiut să le transmită lucrurile astea şi să-i facă să joace aşa. Acum el e cel mai important acolo.

Dacă ar avea o ofertă sau ar pleca ar putea să apară ceva probleme, dar eu nu cred că el ar pleca acum, pentru că ce-i mai frumos decât să antrenezi Steaua acasă, când e pe primul loc?

RTV.NET: Steaua a câştigat destule meciuri cu şansă în ultima vreme. A învins în prelungiri pe Rapid, printr-un autogol pe FC Copenhaga, iar exemplele sunt mai multe. În aceste condiţii unele rezultate ale Stelei nu sunt cumva supralicitate?

Gabi Balint: Norocul ţine cu cei buni, cu cei mari. Nu spun că n-au avut noroc, au înscris şi nişte goluri norocoase, dar şi-au dominat adversarii, şi-au creat ocazii. Puteau să înscrie în alte situaţii goluri normale, nu norocoase. Oricum, asta nu ţine, nu poţi să trăieşti numai din noroc, iar Steaua nu trăieşte din asta. A avut câteva momente norocoase. Când îţi domini adversarul e normal să apară şi un gol norocos.

RTV.NET: Dovedeşte parcursul de acum al Stelei faptul că se poate face performanţă şi atunci când ai un patron ca Gigi Becali?

Gabi Balint: Lucrul bun pe care l-a făcut Gigi Becali în ultimul timp este că şi-a dat seama că trebuie să lase oamenii capabili să lucreze, să îi susţină. Şi-a dat seama că trebuie să fie în relaţii bune cu galeria, cu suporterii, pentru că numai asta putea să îl conducă la rezultate. Cred că a înţeles şi el că la o echipă de fotbal nu poţi să îşi doreşti să fii tu vioara întâi, pentru că n-ai cum. Tu trebuie să susţii, să alimentezi echipa cu condiţii, cu tot ce are nevoie şi să-i laşi pe oamenii pricepuţi să-şi facă treaba. Pe cei care au făcut fotbal şi trăiesc din fotbal. Dacă faci aşa ai rezultate.

RTV.NET: Aţi antrena-o pe Steaua?

Gabi Balint: Nu vreau să mă gândesc acum la asta, dar pot să spun că aş antrena orice echipă care are condiţii bune de pregătire şi de performanţă, care să-i dea timp şi încredere antrenorului.

RTV.NET: Ce jucători vă plac din lotul Stelei?

Gabi Balint: Sunt mai mulţi jucători care îmi plac. Chipciu, Chiricheş, Rusescu, Bourceanu. Sunt mulţi jucători buni acum, de-asta are şi succes Steaua. Nu mai sunt doar doi-trei care să ducă greul. În afară de faptul că are 11 jucători valoroşi pe care îi trimite în teren, mai are şi vreo 10 rezerve bune.