Furatul miresei, văzut prin ochii străinilor: Un obicei „bizar” şi „colorat” FOTO&VIDEO

Furatul miresei este unul dintre cele mai populare obiceiuri la nunţi în România. Doar că din afară privit, acesta pare un ritual "bizar", potrivit AP, care a realizat un reportaj pe acest subiect la Bucureşti.

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 11:46

Tradiţia furatului miresei la nunţile româneşti trezeşte interesul străinilor. Considerat unul dintre cele mai „colorate” şi totodată „bizare” obiceiuri, furatul nevestei de la propria nuntă le-a atras atenţia celor de la AP, care au realizat un reportaj pe acest subiect. Locaţia nu putea fi alta decât Arcul de Triumf, locul în care în fiecare weekend se adună zeci de mirese deodată şi unde se încinge o adevărată petrecere în aer liber.

„În fiecare sâmbătă seara, mirese din Bucureşti şi din împrejurimi sunt furate de prieteni şi aduse într-un loc de maximă atracţie turistică, unde sunt ţinute «ostatice» şi unde toată lumea dansează şi face fotografii care mai de care mai provocatoare”, scriu cei de la AP.

Jurnaliştii nu uită nici de negocierea răscumpărării pe care mirele trebuie să o plătească „răpitorilor” pentru a-şi primi înapoi soţia şi notează că printre cele mai populare solicitări sunt „câteva sticle de whisky sau o declaraţie de dragoste publică din partea mirelui abandonat”. Mai mult, aceştia remarcă faptul că de multe ori miresele „furate” sunt părtaşe la complot şi chiar îşi pun mintea la contribuţie când vine vorba de stabilirea răscumpărării.

AP mai scrie că Arcul de Triumf a devenit un loc de pelerinaj pentru miresele furate după ce în urmă cu câţiva ani, „un fotbalist de top a închiriat Arcul de Triumf (…) pentru a-şi cere iubita în căsătorie”, referire la fostul portar Bogdan Stelea care a intenţionat să o ceară de nevastă pe Lili Sandu chiar pe celebrul monument, dar nu a primit aprobare de la Primărie. „De atunci, monumentul a devenit un fel de Mecca pentru răpitorii de mirese”, scrie AP, care notează şi că „petrecerile sub monument sunt, tehnic, ilegale”, dar că autorităţile preferă să închidă ochii în această privinţă.