Franţa seacă izvorul banilor pentru romi: Parisul nu mai recompensează repatrierile voluntare

Guvernul francez a luat decizia de a nu le mai da  bani romilor care se repatriază voluntar. Măsura autorităţilor franceze urmează să fie pusă în aplicare la o dată neprecizată încă şi, după toate aparenţele, a fost impusă de faptul că romii făcuseră din repatrierea voluntară sursă de câştigat bani fără muncă.

RomaniaTV.net
08 dec. 2012, 12:24

Franţa nu le mai dă bani romilor care acceptă repatrierea. Anunţul a fost făcut de ministrul francez de interne, Manuel Valls.

El nu a precizat de când va intra în vigoare noua măsură, însă a spus că mai multe ONG-uri şi asociaţii au atras atenţia guvernului că acest sistem are efecte contrare asupra romilor.

Practic, imigranţii repatriaţi se întorc în Franţa, pentru a primi din nou bani. Ajutorul financiar pentru repatriere a fost de 300 de euro pentru adulţi şi de 100 de euro pentru minori. Anul trecut, peste 10.600 de persoane au beneficiat de acest ajutor, dintre care 2.000 de minori.

Valls afirma vineri că „organizaţiile neguvernamentale şi asociaţiile consideră că aceste ajutoare au efete contrarii” şi că „aceste ajutoare creau un circuit între România şi Franţa”. În septembrie, tot el denunţa „efectele perverse” ale sistemului care le-a permis până acum romilor să câştige bani din repatriri voluntare. Autorităţile franceze, precum şi ONG-urile care se ocupă de integrarea romilor au constatat că numărul acestora în Franţa rămâne constant între 15.000 şi 20.000, deoarece persoanele expulzate revin.