Francezii se tem de „sindromul Grecia”

Aproximativ jumătate dintre francezi (49 la sută) apreciază că Franţa ar putea să cunoască în următoarele luni sau în următorii ani aceeaşi situaţiei ca Grecia, aflată în pragul falimentului, potrivit unui sondaj IFOP publicat de Sud-Ouest Dimanche, relatează AFP.

RomaniaTV.net
18 feb. 2012, 15:20
Francezii se tem de „sindromul Grecia”

Potrivit acestui sondaj, 17 la sută dintre persoanele intervievate consideră că „sigur” Franţa ar putea cunoaşte o situaţie similară, în timp ce 32 la sută au răspuns „probabil că da”. Dintre cei 51 la sută dintre respondenţi care au răspuns negativ la această întrebare, 37 la sută susţin că Franţa „probabil că nu” va cunoaşte o situaţie similară, iar 14 la sută au declarat că „sigur nu”.

Acest rezultat este în regres în raport cu cel înregistrat în noiembrie (57 la sută), cu atât mai mult cu cât proporţia francezilor convinşi că un scenariu grec nu ar putea „cu siguranţă” să i se întâmple Franţei a crescut cu 12 puncte în trei luni (de la 2 la sută în noiembrie la 14 la sută în prezent), comentează cotidianul din Bordeaux.

„Această tendinţă ţine fără îndoială de o accelerare a degradării situaţiei din Grecia, astfel că francezii de identifică din ce în ce mai puţin cu grecii”, continuă Sud-Ouest Dimanche, care apreciază că faptul că jumătate dintre francezi „apreciază în prezent că Franţa ar putea cunoaşte dificultăţi la fel de mari ca o Grecie în pragul haoslui spune mult despre pesimismul ce domneşte în prezent în ţară”.

Potrivit sondajului, 70 la sută dintre simpatizanţii UMP (partidul prezidenţial) cred că Franţa nu se va confrunta cu o situaţie similară celei a Greciei în următorii ani. În schimb, simpatizanţii stângii (54 la sută) şi cei ai Frontului Naţional (82 la sută) cred contrariul.

Sondajul a fost realizat online în perioada 16-17 februarie pe un eşantion format din 1.007 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu vârste peste 18 ani.