Fostul general Victor Atanasie Stănculescu nu va fi eliberat

Tribunalul Ilfov a respins cererea fostului general Victor Atanasie Stănculescu de întrerupere a pedesei. Condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, Victor Atanasie Stănculescu spera să fie lăsat în libertate pentru a se trata de cele 12 boli invocate de apărătorii acestuia.

10 ian. 2013, 11:09
Fostul general Victor Atanasie Stănculescu nu va fi eliberat

Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 84 de ani, formulase această solicitare pe motiv că afecţiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.

Pentru termenul de vineri, instanţa a primit raportul medico-legal în acest caz, potrivit căruia evoluţia bolilor de care suferă fostul general ar fi aceeaşi şi în detenţie, şi în libertate.

În 7 decembrie 2012, instanţa a amânat pentru 4 ianuarie discutarea cererii lui Stănculescu, întrucât nu s-au prezentat avocaţii condamnatului.

La un termen anterior, unul dintre avocaţii lui Stănculescu din acest caz a afirmat că fostul general „suferă de 12 patologii cronice”, printre care şi o formă de leucemie, boli ce nu pot fi tratate, în opinia apărării, în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar.

La primul termen de judecată din acest caz instanţa a admis solicitarea avocaţilor şi a admis efectuarea unei expertize medico-legale prin care specialiştii INML să constate toată afecţiunile de care suferă generalul, dacă ele pot fi tratate în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar şi dacă nu cumva unele dintre aceste boli nu fac imposibilă continuarea executării pedepsei în regim închis.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chiţac a murit, în 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.