Foşti grefieri, executaţi silit de Casa de Pensii Vaslui pentru 1,2 milioane lei

Un număr de 38 de foşti grefieri ai instanţelor din judeţul Vaslui au de returnat statului peste 1,2 milioane de lei, suma reprezentând pensiile speciale încasate ilegal de aceştia timp de aproape un an, în baza unei sentinţe judecătoreşti.

RomaniaTV.net
02 oct. 2012, 19:27
Foşti grefieri, executaţi silit de Casa de Pensii Vaslui pentru 1,2 milioane lei

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Vaslui va executa silit, în baza unei hotărâri a Curţii de Apel Iaşi, un număr de 38 de foşti grefieri ai instanţelor din judeţ, după ce aceştia au încasat ilegal de la stat, pe perioada a 11 luni, suma totală de 1,2 milioane lei reprezentând pensii speciale.

Într-o primă fază, fostul personal auxiliar din instanţă a avut câştig de cauză la Tribunalul Vaslui împotriva Casei de Pensii, instituţie care, în 2010, diminuase pensiile speciale ale grefierilor cu până la 80 la sută, în conformitate cu Legea 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. În baza sentinţelor date de instanţa vasluiană, CJP a reîntregit pensiile speciale a 42 de foşti grefieri care, în perioada 1 septembrie 2010 – 1 august 2011, au încasat în total peste 1,2 milioane lei.

În paralel însă, Casa de Pensii Vaslui a făcut recurs la Curtea de Apel Iaşi împotriva sentinţelor date de Tribunalul Vaslui şi, în toamna acestui an, a avut câştig de cauză împotriva a 38 de foşti grefieri, instanţa ieşeană apreciind că tăierile pensiilor speciale s-au făcut corect.

„În baza sentinţelor date de Curtea de Apel Iaşi, vom emite decizii de poprire pentru fiecare din cei 38 de pensionari în parte, decizii care reprezintă titluri executorii. Iniţial, am fost obligaţi să punem în aplicare hotărârile Tribunalului Vaslui pe motiv că litigiile de asigurări sociale sunt executorii din primă instanţă astfel încât nu s-a mai aşteptat judecarea recursurilor la Curtea de Apel Iaşi. Acum urmează să fie pronunţate şi sentinţele la celelalte patru cauze care mai sunt pe rolul instanţei ieşene”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CJP Vaslui, Loredana Enache.

Cei 38 de foşti grefieri vor avea de returnat, în medie, câte 29.000 de lei fiecare, sumele variind în funcţie de ceea ce au încasat în plus de la stat pe perioada celor 11 luni. Popririle se vor face direct din pensii, suma reţinută de CJP Vaslui fiind de maxim o treime din cuantumul pensiei.