Fosilele unei creaturi înspăimântătoare, cu picioare sub cap, descoperite în China FOTO

În urmă cu circa 500 de milioane de ani, în timpul Cambrianului, la începutul vieţii multicelulare pe Pământ, exista o creatură scoasă din coşmarurile noastre cele mai rele: un artropod înspăimântător, o rudă extrem de îndepărtată a homarilor din ziua de azi şi a păianjenilor, denumit Fuxianhuia.

28 feb. 2013, 18:02
Fosilele unei creaturi înspăimântătoare, cu picioare sub cap, descoperite în China FOTO

Fuxianhuia a fost una dintre primele creaturi care a avut picioare, sunt de părere oamenii de ştiinţă, într-o lucrare publicată în revista Nature. Ciudăţenia avea o groază de picioare, atât în faţă, fiind amplasate chiar sub cap, cât şi în spate, arătând aproape ca un miriapod şi le folosea nu doar ca să meargă, ci şi ca să mănânce.

Mai mult, Fuxianhuia a fost şi unul dintre primele animale cu creier.

Fuxianhuia a trăit cu circa 50 de milioane de ani înainte ca primele animale să iasă din oceane pe uscat. Paleontologii au mai descoperit exemplare din această specie şi în trecut, însă nu au putut să observe organele interne din cauza carapacei.

Cercetătorul Javier Ortega-Hernández a descoperit, însă, un exemplar fosilizat pe laterală, în sud-estul Chinei, în Xiaoshiba, care i-a permis să îl studieze complet.

Această creatură îşi petrecea timpul, cel mai probabil, târându-se pe fundul oceanului, în căutarea hranei. Ea ar fi evoluat din viermii cu picioare, mai spune Ortega-Hernández.