FMI intervine în războiul gazelor: Daţi gaze prea ieftine la producătorii de îngrăşăminte

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks susţine că este aberantă situaţia în care statul român contribuie la profiturile uriaşe ale producătorilor de îngrăşăminte prin faptul că le dă acestora gaze la un preţ redus.

RomaniaTV.net
05 feb. 2012, 17:23
FMI intervine în războiul gazelor: Daţi gaze prea ieftine la producătorii de îngrăşăminte

Companiile de îngrăşăminte fac profituri foarte mari pe baza preţului extrem de redus la gaze, România exportând practic gaze la un preţ foarte redus, situaţie aberantă, a declarat duminică şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

„Când ajustaţi preţurile şi le dereglementaţi daţi posibilitatea să se facă investiţii. România are nevoie de investiţii. E aberant să daţi gaze ieftin la companiile de îngrăşăminte. Companiile de îngrăşăminte fac profituri foarte mari pe baza preţului extrem de redus la gaze”, a afirmat Franks, citat de Mediafax.

Oficialul FMI a reiterat poziţia exprimată anterior, că legislaţia care interzice exporturile de gaze naturale încalcă directivele UE şi statul „ar putea avea probleme” în această privinţă.

„România trebuie să fie mai independentă, să crească producţia. Acum există investitori care explorează după gaze în bazinul Mării Negre, dar trebuie să existe cadrul legal, să nu existe bariere. Trebuie susţinute aceste investiţii”, a arătat şeful misiunii FMI în România.

Franks notează însă că în România nu există capacitatea fizică de a exporta gaze naturale. „Nu există exporturi de gaze şi nici nu mă aştept să existe în viitorul apropiat”, a spus el.

Pe 30 ianuarie, omul de afaceri Ioan Nicolae a anunţat că va da în judecată statul român pentru că i-a fost limitat accesul la gaze pentru a putea fi asigurat consumul populaţiei. „Merg până în pânzele albe. Vor plăti ca popa milioane de dolari pentru că este ilegal să mă tai pe mine, chit că vrei să dai la populaţie (gaz – n.r.). Nu e problema mea că nu s-au asigurat rezervele necesare. Nu e problema mea că distribuitorii E.ON şi GDF SUEZ nu au gaze pentru că n-au stocat şi nu vor să importe. Eu am contract de livrare gaze şi-mi vreau gazele. Va fi scandalul de pe lume dacă-mi lasă fabricile fără gaz”, a spus, pentru RTV.NET, Niculae.

Potrivit acestuia, 10 milioane de dolari ar fi suma minimă pe care ar trebui să i-o dea statul dacă-l deconectează de la gaze. Niculae mai precizează că „a fost băiat bun” că a acceptat o scădere a cantităţilor livrate, doar azi, ca să nu fie întreruptă alimentarea în Bucureşti, însă aşteaptă să se reia furnizarea normală începând cu orele 18.00. Altfel „se lasă cu scandal şi procese”.

O decizie de sistare de urgenţă a livrărilor poate veni doar din partea Dispeceratului Naţional de Gaze aflat în subordinea Transgaz.

Reacţia dură a omului de afaceri vine ca urmare a afirmaţiilor unor oficiali din Ministerul Economiei conform cărora deconectarea combinatelor chimice deţinute de Niculae este o „variantă de lucru” în condiţiile în care nu există suficiente gaze şi pentru populaţie şi pentru industrie.

„În caz de forţă majoră, ordinea tăierii e industria şi acele termocentrale care funţionează cu gaz fără a pune, însă, în pericol furnizarea de căldură către populaţie. Avem o variantă de lucru să-l tăiem pe Niculae de la gaze chiar dacă riscăm să fim daţi în judecată pentru pagubele pe care i le producem”, au spus, pentru RTV.NET, sursele citate. Deşi susţin că, în prezent, nu sunt probleme cu gazele, sursele afirmă că „există teamă” din partea autorităţilor pentru zilele următoare, dacă vor fi atât de geroase precum prognozat.

În alţi ani geroşi sincopa sistemului era rezolvată întrerupând alimentarea cu gaze a combinatelor mari consumatoare precum cele din sectorul chimic. Acestea se declarau întreruptibile şi erau deconectate când se punea în pericol alimentarea populaţiei.

În acest an, însă, nu mai există consumatori întreruptibili, iar sistarea unilaterală a furnizării de gaze către un consumator nu are un cadru legal. Cele şase combinate chimice ale miliardarului Ioan Niculae, dintre care acum funcţionează doar două, reprezintă, luate în ansamblu, cel mai mare consumator de gaze din România.