Fidel Castro face apel la Coreea de Nord să evite izbucnirea unui război nuclear

Liderul cubanez, Fidel Castro, a făcut apel vineri la Coreea de Nord şi la SUA să evite războiul nuclear.

06 apr. 2013, 10:30
Fidel Castro face apel la Coreea de Nord să evite izbucnirea unui război nuclear

În cazul unui conflict nuclear, popoarele din Peninsula Coreea ar fi „în mod oribil sacrificate”, iar preşedintele Barack Obama ar deveni „cel mai sinistru” personaj din istoria Statelor Unite ale Americii, a explicat Fidel Castro, transmite France Presse, citat de Agerpres.

„Dacă izbucneşte războiul, popoarele din fiecare parte a peninsulei vor fi în mod oribil sacrificate, fără niciun avantaj pentru niciuna dintre părţi”, a afirmat el într-un articol publicat pe prima pagină a Granma, cotidianul Partidului Comunist cubanez.

„Dacă un astfel de conflict ar izbucni, cel de-al doilea mandat al lui Barack Obama ar fi marcat de imagini ce vor face din el cel mai sinistru personaj din istoria SUA”, a adăugat el.

Desfăşurarea de rachete rachete sovietice în Cuba a adus lumea în pragul războiului nuclear în 1962, în contextul în care Fidel Castro se afla la putere la Havana de la 1 ianuarie 1959, aminteşte AFP.

În prezent în vârstă de 86 de ani, liderul comunist a notat că guvernul nord-coreean, „care şi-a demonstrat acum progresele tehnice şi ştiinţifice, trebuie să îşi amintească de datoriile sale faţă de ţari care i-au fost prieteni importanţi şi să nu uite că un astfel de război ar avea impact asupra a peste 70% din populaţia mondială”.

În fine, adresându-se preşedintelui american, Castro, care a părăsit puterea în 2006 din motive de sănătate, a opinat că „datoria de a evita conflictul este în egală măsură a sa şi a populaţiei din Statele Unite ale Americii”.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a avertizat de mai multe ori că va lansa atacuri preventive împotriva Statelor Unite şi Coreei de Sud, în contextul exerciţiilor militare americano – sud-coreene.

Phenianul a anunţat că este în „stare de război” cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia. „Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat”, indică comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană.

Citeşte şi Coreea de Nord creează iar panică internaţională şi ameninţă SUA cu un „atac nuclear”

Coreea de Nord a transmis că, începând din 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine de la Phenian pentru că există „riscul unui conflict”, informează AFP.