Fermierii din Vaslui învaţă să utilizeze calculatorul ca să depună online cererile pentru subvenţii

Tehnologia a ajuns până şi în cele mai îndepărtate cătune. Chiar dacă se descurcă mai bine cu sapa, agricultorii din Vaslui învaţă totuşi să utilizeze mouse-ul şi tastatura. Asta doar ca să scape de drumurile la oraş. Fermierii pot completa online cererile pentru subvenţii, la biblioteca din sat.

06 mart. 2013, 07:15
Fermierii din Vaslui învaţă să utilizeze calculatorul ca să depună online cererile pentru subvenţii

Fermierii se descurcă mai greu în faţa calculatorului, dar sunt ajutaţi de bibliotecara din sat. Sătenii sunt mulţumiţi că nu trebuie să mai bată drumul până la oraş şi nici nu mai sunt nevoiţi să stea la cozi ore în şir pentru a depune cererile. Se luptă din răsputeri cu tastatura, până reuşesc.

„Este greu cu tastatura pentru cine nu ştie. E mai bine cu plăţile online, mai faci treburile acasă”, a declarat un sătean.

Bibliotecarii au participat la cursuri de instruire, iar ajutorul lor este important. „În general, eu îi ajut mai mult pentru că sunt bătrâni. Nu prea se descurcă, doar cu ajutorul meu. Încearcă şi ei să înveţe cât de cât. Este mai uşor să trimită cererile pentru subvenţii online, decât să meargă ei la APIA. Acolo este aglomerat, stau la rând, trebuie să piardă câte o zi”, a declarat bibliotecarul din localitatea Ivăneşti, Artemiza Stoica.

În program sunt incluse 60 de biblioteci din mediul rural, care sunt informatizate şi unde fermierii pot depune cereri pentru subvenţii online.