Declaraţia extrem de dură a unui europarlamentar german în legătură cu aderarea României la Schengen

Europarlamentarul german PPE, Markus Ferber, face o declaraţie şi mai dură decât conaţionalul său, ministrul de Interne, în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. 

05 mart. 2013, 11:33
Declaraţia extrem de dură a unui europarlamentar german în legătură cu aderarea României la Schengen

Nu vedem nici un progres în România şi Bulgaria, cele două ţări nu respectă nici măcar criteriile minime pentru a intra în Schengen, a declarat luni la RFI europarlamentarul german PPE, Markus Ferber.

Eurodeputatul popular (familie politică din care face parte şi PDL) a spus că „situaţia se înrăutăţeşte în ambele ţări. Nici România, nici Bulgaria nu au îmbunătăţit lupta anticorupţie şi atunci are sens să nu deschidem graniţele„.

Markus Ferber precizează că aderarea la Schengen nu e doar un proces tehnic: „Dacă ar fi doar o chestiune tehnică, atunci am putea să încetăm orice angajament privind Uniunea Europeană! Nu este o chestiune tehnică, desigur, este o chestiune politică. În al doilea rând, dacă este o chestiune tehnică, atunci România trebuie să demonstreze că toate condiţiile sunt îndeplinite. Serios vorbind, oficialii români nu pot spune că au îndeplinit toate criteriile”.

El spune că poziţia Germaniei nu are legătură cu alegerile din această ţară: „Problema nu se pune dacă sunt alegeri sau nu în Germania, pentru că în fiecare an au loc alegeri în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Nu aşa se pune problema”.

În urma anunţului ministrului de interne al Germaniei că ţara lui se va opune aderării României la Schengen, atât Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au declarat că nu este oportună insistenţa pentru un termen de aderare, în cadrul reuniunii JAI, care are loc între 7 şi 8 martie.  

Şeful statului a arătat că poziţia corectă care ar trebui adoptată de autorităţi pe tema Schengen ar fi „să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen”. „Trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie„, a spus Băsescu.

Tot preşedintele a adăugat că „sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen”.