Fenomen extrem de rar, pe cerul României: O cometă, vizibilă cu ochiul liber

Începând de pe data de 10 martie, românii vor putea fi martorii unui fenomen foarte rar: apariţia unei comete pe cer, care va putea fi văzută cu ochiul liber.

08 mart. 2013, 06:30
Fenomen extrem de rar, pe cerul României: O cometă, vizibilă cu ochiul liber

În primele zece zile după data de 10 martie, cometa se va afla la depărtarea cea mai mică de Soare. Cometa se va afla la depărtarea minimă de Soare (45.110.041 km) pe 10 martie, ora 6 – ora României, şi prin urmare va fi aşa de strălucitoare, încât o vom putea vedea cu ochiul liber. Dacă doriţi să vedeţi mai multe detalii, însă, folosiţi un binoclu, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS a fost descoperită pe 6 iunie 2011 din Hawaii, de către programul Pan-STARRS.

Cum putem vedea cometa

Pentru a vedea cometa avem nevoie de un orizont vestic liber. Orice loc din care putem vedea Soarele la apus este bun, chiar dacă este situat în oraș. Astronomii spun, însă, că obiectul spaţial poate fi observat mai bine în afara oraşelor, unde nu există o poluare luminoasă aşa de mare.

„Cel mai ușor va fi să căutați cometa cât se vede cu ochiul liber, fiind ușor de văzut, dacă te uiți unde trebuie și când trebuie. „Unde trebuie” înseamnă înspre vest, înspre locul de apus al Soarelui. „Când trebuie” înseamnă de la 30 de minute după ce apune Soarele, până se face seară„, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic.

Poziţia cometei faţă de orizont pe 10 martie

Poziția cometei față de orizont la mijlocul lunii martie

Pentru a putea surprinde cometa, astronomii au făcut publice momentele de răsărit şi de apus ale Soarelui şi ale cometei, pentru Bucureşti, precizând că pentru alte localităţi momentele nu diferă foarte mult.

 
Data
Soarele apune la ora:
Cometa apune la ora:
10 martie
18:15
19:15
15 martie
18:21
19:55
20 martie
18:28
20:22
25 martie
18:34
20:45
30 martie
18:40
21:14

Între 10 și 15 martie, cometa apune la aproximativ o oră după Soare, așa că va trebui să fim în locul de observații atunci când apune Soarele. Trebuie să aşteptăm 30 de minute și să căutăm cometa în direcția apusului.

„În ultimele zece zile ale lui martie cometa va rămâne pe cer, în aproximativ aceeași direcție, chiar și două ore, fiind mai ușor de observat. Însă strălucirea ei va scădea și este posibil să nu se mai vadă cu ochiul liber după 25 martie, cel puțin din orașe„, precizează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cometa a putut fi observată din emisfera sudică începând de pe 28 februarie, fiind vizibilă cu ochiul liber şi având magnitudinea 3 de strălucire. Ea are două cozi, cea mai lungă având 2° lungime, la acea dată.

Astronomii estimează că, la momentul când va fi la cea mai mică depărtare de Soare, pe 10 martie, cometa va avea magnitudinea 2 – adică va fi mai strălucitoare decât pe 28 februarie. Strălucirea va scădea după această dată, dar cometa va fi observabilă pe cerul de seară și va rămâne observabilă cu ochiul liber cel puțin până pe 25 martie. După această dată vom putea vedea cometa prin binocluri sau lunete/telescoape.

Cometa nu se va putea vedea de la Observatorul Astronomic din Capitală în perioada 10-20 martie, fiind prea aproape de orizont, care este acoperit de clădiri înalte. Vom putea vedea astrul prin instrumentele astronomice abia spre sfârșitul lunii.

Dacă fotografiaţi cometa, puteţi să ne trimiteţi imaginile pe adresa de mail [email protected].