Fenechiu acuză sifonarea a 100 de milioane de euro din bugetul Metrorex: Credeţi că Băsescu nu ştia?

Relu Fenechiu acuză PDL că a căpuşat companiile CFR Marfă şi Metrorex şi a prmis furtul din banii publici prin intermediul relaţiilor dintre directori şi beneficiarii contractelor. Ministrul Transporturilor a precizat, duminică seara, la România TV, că a înaintat DNA un raport din care reiese că omul de afaceri Nelu Iordache ar fi încasat 20 de milioane de euro fără a construi "niciun metru" de autostradă. Potrivit aceluiaşi document, Metrorex ar fi acordat o sută de milioane de euro pentru consultanţă unei firme apropiate de fostul şef al companiei, Gheorghe Udrişte.  

RomaniaTV.net
31 mart. 2013, 17:48
Fenechiu acuză sifonarea a 100 de milioane de euro din bugetul Metrorex: Credeţi că Băsescu nu ştia?

Potrivit ministrului Transporturilor, compania Metrorex ar fi acordat în perioada 2010-2012 contracte de consultanţă în valoare totală de o sută de milioane de euro, beneficiară fiind o firmă ” de care nu e străin” directorul de atunci al companiei, actualul deputat PDL, Gheorghe Udrişte. Relu Fenechiu acuză, de asemenea, nenumărate „nereguli la contractele privind autostrăzile şi gestionarea companiei CFR.

„Am descoperit lipsuri masive în gestiune. Am găsit, de exemplu, n contract prin care s-a dat un avans de 20 milioane de euro unui om de afaceri pentru a costrui o stradă, autostradă, nu a făcut niciun metru, nu şi-a plătit nici subcontractorii, a luat banii şi şi-a cumpărat nişte terenuri. Şi totuşi, nimeni nu s-a autosesizat. Este vorba de Nelu Iordache. A fost în perioada 2010-2011. Băsescu a ştiut, dar a închis ochii la multe. La Metrorex, contracte de sute de milioane de lei, anua,l pentru consultanţă date unei societă-i, Metroul SA,  de care nu e străin un deputat PDL, fostul director al Metrorex, cred că Udrişte îl cheamă. În total au fost o sută de milioane de euro în perioada 2010-2012. Sunt multe exemple de genul ăsta”, a declarat Relu Fenechiu.

Practic, conform afirmaţiilor ministrului Fenechiu, întregul sistem a fost căpuşat prin intermediul relaţiilor dintre cei care au condus companiile şi cei care au beneficiat de contractele încheiate cu respectivele companii. 

„Cum explicaţi că CFR marfă nu a câştigat niciun contract, iar în momentul când am venit, în jumătate de lună am câştigat două contracte? E foarte simplu: au existat înţelegeri dintre directori şi firme din competiţie, astfel încât CFR Marfă să piardă.  Astăzi, CFR Marfă e de departe cea mai competitivă companie de transport feroviar din România”, a precizat Fenechiu.

Fenechiu: Credeţi că s-a întâmplat ceva la Transporturi fără ştirea domnului Băsescu? M-ar demite şi în noaptea asta

Şeful Transporturilor a adăugat că raportul pe care l-a înaintat DNA conţine date despre „căpuşarea a miliarde de lei bune şi bani cheltuiţi prost sau necheltuiţi”, susţinând că Traian Băsescu ar fi avut cunoştinţă despre respectivele ilegalităţi.

„Am găsit multe muşuroaie pe care am început să le curăţ, o serie întreagă de nereguli majore şi sunt convins că Traian Băsescu are o problemă cu asta. Îl supără tare. Credeţi că s-a întâmplat ceva la Ministerul Transporturilor fără ştirea domnului Băsescu? Veţi vedea ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului. Ministerul Transporturilor e gestionarul unui sistem falit în ceea ce priveşte infrastructura feroviară, aeroportuară şi drumurile din România. E rezultatul muncii oamenilor care au gestionat ministerul. Trebuie să alegem: să facem ceva, sau să facem circ la televizor”, a declarat Fenechiu.

Conform ministrului liberal, situaţia în care a fost adus ministerul este motivul din spatele atacurilor declanşate de către Băsescu. Astfel, Relu Fenechiu a afirmat că presiunile pe care preşedintele l-a făcut la adresa sa în privinţa demisiei nu sunt susţinute de mediile europene.

„Avem diferenţe majore de viziune, nu numai politică ci şi comportamentală. Eu mă comport normal. De trei luni de când sunt ministru am mers la toate întâlnirile cu miniştri din Europa, au fost la mine ambasadori, niciunul nu mi-a zis că ar avea vreo problemă cu mine. Singurul care are o problemă reală e Traian Băsescu. A avut o problemă personală cu mine şi în perioada 2004-2008, a avut o problemă personală cu miniştri liberali. A demis miniştri atunci când a putut s-o facă, când au devenit incomovi. Sunt convins că ar face-o şi în noaptea asta dacă ar apuca s-o facă”, a subliniat ministrul Fenechiu.