Ce înseamnă 1 Decembrie pentru români: fasole, paradă şi mini-concerte

Fasolea cu cârnaţi este ingredientul "esenţial" al Zilei de 1 Decembrie în mai toate oraşele mari. Ziua Naţională va fi marcată prin ceremonii sumare organizate de autorităţi, concerte şi nelipsitul ciolan cu fasole. 

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 21:45

Anunţată ca una dintre cele mai sărace Zile Naţionale, 1 decembrie este sărbătorit, totuşi, şi anul acesta, prin elementele clasice: parada militară şi fasolea cu ciolan. În capitală se vor aprinde luminile de Sărbători, după o dimineaţă ocupată de 1.500 de militari care vor defila în piaţa Arcului de Triumf.

Mai mult, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu vor sărbători, în premieră, Ziua Naţională împreună, la parada de la Arcul de Triumf. Anii trecuţi, liderii USL au mers la Alba Iulia, iar Traian Băsescu a petrecut chiar şi în străinătate. Este pentru prima dată când Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu participă la acelaşi eveniment de Ziua Naţională.

Guvernul a alocat 400.000 lei în vederea asigurării participării Ministerului Apărării Naţionale, cu tehnică şi efective, la parada militară naţională. 

Peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciului de Protecţie şi Pază vor participa sâmbătă, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, în piaţa Arcului de Triumf. Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Deşi considerată „o paradă de austeritate”, defilarea soldaţilor şi a tehnicii militare va da peste cap traficul din Bucureşti, fiind închisă circulaţia pe mai multe străzi importante.

Manifestările din Capitală pentru Ziua Naţională a României încep sâmbătă la ora 8.00, când vor avea loc depuneri de coroane de flori la Monumentul „Eroilor militari romani căzuţi la datorie” din faţa Palatului Naţional al Copiilor şi la Monumentul „Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I. Începând de la ora 11.00, în zona Arcului de Triumf vor avea loc alte manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, încheiate cu o paradă militară. În acest an, Jandarmeria Capitalei participă la parada de 1 Decembrie, alături de militari, cu un Detaşament de Cavalerie format din 25 de călăreţi jandarmi. Ministerul Apărării Naţionale participă la paradă cu peste 1.300 de militari, tehnică de luptă a tuturor categoriilor de forţe, inclusiv aeronave de luptă şi transport, fiind prezentă pentru prima dată şi maşina blindată de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), folosită în Afganistan de militarii români. La manifestare vor participa aproximativ 300 de jandarmi pentru asigurarea ordinei şi liniştii publice.

Guvernul organizează de 1 Decembrie, „Ziua Porţilor Deschise” la Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Naţionale a României.  Prin „Ziua Porţilor Deschise”, mai multe săli din sediul Guvernului vor putea fi vizitate gratuit. Palatul Victoria va fi deschis între orele 9.00 şi 13.00 tuturor românilor care doresc să viziteze sediul Guvernului. Primul-ministru va fi gazdă pentru vizitatori, între orele 9.00-10.00. Accesul în Palatul Victoria, pentru vizitatori, se va face pe la intrarea principală, urmând ca în intervalul amintit să poată fi vizitate sălile de la etajul 1. Este vorba de Sala de Şedinţe a Guvernului, Sala de Ceremonii şi Sala de primiri oficiale. „Programul acestei acţiuni este unul extins şi pentru perioada de după festivităţile care vor avea loc la Arcul de Triumf, tocmai pentru a permite tuturor doritorilor să participe la ambele momente”, arată Executivul.

Arcul de Triumf din Bucureşti va putea fi vizitat gratuit sâmbătă şi duminică, între orele 12.00 şi 18.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României, informează reprezentanţii Primăriei Capitalei. Monumentul a mai fost deschis publicului şi cu alte ocazii, însă acest lucru este organizat doar câteva zile pe an, în condiţiile în care necesită măsuri legate de trafic şi siguranţa pietonilor. Arcul de Triumf, aflat pe lista monumentelor istorice, a fost construit în perioada 1921-1922, pentru a cinsti victoria României din Primul Război Mondial şi Unirea din 1918. Tot sâmbătă, Ziua Naţională va fi marcată de municipalitate prin prezentarea expoziţiei de fotografie „Eroi sub Tricolor” de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, în Parcul Herăstrau.

Sarmale, fasole, ţuică fiartă, fanfară, mini-concerte şi defilări – acesta este „meniul” pregătit de primăriile sectoarelor 2 şi 6 pentru bucureştenii care vor ieşi din casă sâmbătă, de Ziua Naţională a României. Sectorul 2, al primarului Neculai Onţanu, se declară, pentru al 12-lea an consecutiv, gata să-i cinstească pe bucureşteni de 1 Decembrie. Reprezentanţii primăriei au numărat, astfel, 67.200 de sarmale care vor fi servite gratuit „tuturor bucureştenilor prezenţi la marea manifestare dedicată Zilei Naţionale a României”. Lângă sarmale, doritorii vor putea primi şi ţuică fiartă, tot cu porţia, la cele 20 de corturi care vor fi amenajate în toate cartierele din sector. Corturile vor fi amplasate la sediul Primăriei Sectorului 2, Circul de Stat Globus, Parcul Floreasca din cartierul Floreasca, Şcoala numărul 40 din cartierul Periş, Parcul Plumbuita din cartierul Colentina, Parcul Lunca Florilor din cartierul Baicului, Parcul Motodrom din cartierul Fundeni, Parcul Florilor din cartierul Pantelimon, Complexul Miramar din cartierul Chişinău, Sediul Poliţiei Locale Sector 2 din Strada Paroşeni din cartierul Petricani, Parcul Tei din cartierul Tei, Parcul Sfântul Pantelimon din cartierul Pantelimon şi Parcul Creangă din cartierul cu acelaşi nume. La cele opt corturi de la sediul Primăriei Sectorului 2, sarmalele şi ţuica fiartă vor fi oferite începând cu 14.30. În celelalte locuri, dezlegarea la masă se va da la ora 11.00. Decalajul orar este explicat prin faptul că, în zona corturilor de la primărie, de la 12.15, sunt programate festivităţi, defilări, mini-recitaluri de muzică populară susţinute de „îndrăgiţi cântăreţi”, Hora Unirii şi chiar o demonstraţie de arte marţiale, potrivit desfăşurătorului făcut public de Primăria Sectorului 2.

Şi Sectorul 6 se laudă că va sărbători româneşte de 1 Decembrie, şi tot în stradă. Cele două locuri unde primăria condusă de Rareş Mănescu îi invită sâmbătă pe bucureşteni sunt Parcul Drumul Taberei, la Foişor, şi Parcul Crângaşi, la scenă. Aici, spre deosebire de sectorul 2, se va merge pe reţeta „întâi masa şi apoi muzica”. Fasolea anunţată de primărie va fi preparată începând cu ora 8.00 şi va servită de la 12.00, după care, pentru siestă, va putea fi ascultată muzică de fanfară, dar şi de alte genuri. Până la ora 19.00, sunt anunţate, astfel, recitaluri de muzică populară şi uşoară (Taraf Cleante, Ionuţ Ro-mania, Florin Grigore, Aurelian Temişan) în Parcul Drumul Taberei, în timp ce, la Crângaşi, scena va fi dedicată exclusiv folclorului. Petrecerea din sectorul 6 va continua duminică. Free Deejays, Jimmy Dub, Neylini vor cânta în Parcul Drumul Taberei, între orele 18.00 şi 20.00, în timp ce bucureştenii din Crângaşi vor avea parte tot de muzică populară, între 17.00 şi 19.30.

La Alba Iulia, autorităţile au pregătit pentru 1 Decembrie concerte în aer liber, focuri de artificii, dar şi o „masă populară”, la care oamenii sunt aşteptaţi cu 3.500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Costurile manifestărilor, care se vor întinde pe durata a două zile şi sunt similare celor organizate în anii trecuţi, se ridică la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocaţi din bugetul Primăriei Alba Iulia şi al Consiliului Judeţean (CJ), în condiţiile în care Guvernul nu a alocat fonduri. Primarul PDL din Alba Iulia, Mircea Hava, spune că vrea ca oamenii să se bucure de 1 Decembrie în stradă şi că această sărbătoare are nevoie de grandoare. „Vrem să dăm grandoare, să fie ceva special astfel încât oamenii să se bucure de 1 Decembrie. Vrem să facem o sărbătoare a oamenilor, la care să participe toţi oamenii şi de aceea tot ceea ce facem este în stradă, cu oamenii. Toată lumea este invitată, nu avem invitaţi speciali, nu invităm pe nimeni special. Cine doreşte să vină o să fie bine primit dacă va veni aici pentru 1 Decembrie. Atât îmi doresc după 20 de ani de când sunt primar, ca toţi cei care vin la Alba Iulia să vină pentru 1 Decembrie, şi nu ca să fie văzuţi de oameni”, a afirmat Hava.

Sâmbătă sunt programate, dimineaţa, depuneri de coroane de flori la statuile Făuritorilor Unirii şi primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, în Sala Unirii, iar la ora 12.00 va avea loc în Catedrala Reîntregirii o slujbă Te Deum oficiată de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu. Tot sâmbătă va fi inaugurat Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ştefan” din municipiu. Oamenii care vor lua parte sâmbătă la aceste manifestări vor primi fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care vor fi distribuite la două corturi amenajate în Parcul Cetăţii din municipiu.

Programul manifestărilor de la Alba Iulia a fost incert până acum deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, aşa cum a făcut în anii precedenţi. Premierul Victor Ponta declara că dacă primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestările de 1 Decembrie de trei ori mai mult decât în Capitală, înseamnă că acesta suma este cu „comision” şi nu va acorda bani publici pentru „afaceri de partid”. Anul trecut, autorităţile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, jumătate din sumă fiind alocată Primăriei Alba Iulia, iar cealaltă jumătate Prefecturii Alba. Cea mai mare sumă a fost primită în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu, când pentru manifestările de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mică în 2001, când s-au primit doar 350.000 de lei.

La Arad, Primăria a inclus manifestările de 1 Decembrie în programul dedicat sărbătorilor de iarnă, care are un buget total de 500.000 de lei, la fel ca şi anul trecut. Sâmbătă, în Piaţa Revoluţiei va avea loc o paradă a portului popular, după care vor fi depuse coroane la mormintele „Corifeilor Marii Uniri” Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, aflate în cimitirul „Eternitatea”. Oficialii vor depune apoi coroane şi la „Crucea Martirilor” din Parcul „Eminescu”, iar seara pe platoul din faţa Palatului Administrativ va începe un spectacol de muzică populară cu Dinu Iancu Sălăjanu, Mirela Mănescu şi Puiu Codreanu.

Autorităţile din Braşov spun că nu vor cheltui niciun leu din bugetul local pentru 1 Decembrie, iar manifestările se vor rezuma la defilări ale militarilor, concert de fanfară şi defilări cu torţe, ca în fiecare an. „Vom avea un program în Piaţa Sfatului, de la ora 12.30, cu defilări ale militarilor şi cu un concert de fanfară, cum facem în fiecare an. Seara, de la ora 18.00, vânătorii de munte vor defila cu torţe. Nu a fost alocat un fond pentru aceste activităţi”, spune prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci. Junii braşoveni vor avea un spectacol în Piaţa Unirii, la ora 1.00, iar Opera Braşov va susţine un concert dedicat Zilei Naţionale, de la ora 18.30.

Autorităţile din Buzău au alocat 100.000 de lei pentru Ziua Naţională, iar din aceşti bani 60.000 de lei vor fi cheltuiţi exclusiv pentru pregătirea a 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, dulciuri şi băuturi răcoritoare. De asemenea, oamenii vor primi steguleţe şi vor putea lua parte la concerte de muzică populară cu Gheorghe Turda, Ileana Ciuculete, Alexandru Petcu, Nina Stamate şi Ana Sorela Mladin. Manifestările de Ziua Naţională vor începe la ora 10.00, în parcul din faţa Prefecturii, unde vor avea loc depuneri de coroane şi vor fi premiaţi elevii câştigători ai unui concurs de istorie. Nu vor lipsi nici discursurile oficialităţilor judeţene, urmate de defilarea militarilor din Garnizoana Buzău. După ora 1.30, buzoienii sunt aşteptaţi în Parcul Crâng, unde Consiliul Judeţean va amenaja două corturi unde oamenii vor primi fasole şi va avea loc spectacolul folcloric. Tot de 1 Decembrie, vor fi aprinse şi beculeţele de sărbători, pentru care Primăria a cheltuit aproximativ 150.000 de euro.”În 1 decembrie dăm drumul la illuminatul festiv de sărbători. Va fi un an mai bogat în ceea ce priveşte ornamentele de sărbători. Am făcut rost de bani de la bugetul local, nu de la nivel central, ci bani care s-au făcut în municipiul Buzău. Cred că ne vor costa (ornamentele stradale pentru sărbători -n.r.) cam 150.000 de euro. În intesitate luminoasă, instalaţia va fi de două ori mai mare ca anul trecut, şi ca număr de figurine la fel”, afirmă primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.

La Cluj-Napoca, Primăria va cheltui 150.000 de lei pentru Ziua Naţională, când în Piaţa Unirii vor avea loc o scenetă legată de Marea Unire şi un concert folcloric, în timp ce seara vor urca pe scenă trupele Compact şi DJ Project. Primarul Emil Boc spune că tot în cursul serii clujenii vor putea asista la un foc de artificii care va dura 15 minute, în Piaţa Avram Iancu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a afirmat că 60.000 de lei din suma de 150.000 de lei prevăzută în bugetul local al municipiului pentru 1 Decembrie vor fi pentru onorariile artiştilor invitaţi, iar 30.000 de lei vor costa focurile de artificii. Şi Prefectura Cluj va organiza de 1 Decembrie o ceremonie de depunere de coroane la statuia lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume, urmată de o paradă cu tehnică militară uşoară la care vor participa detaşamente ale MApN şi MAI. Totodată, la paradă ar putea participa şi avioane MIG 21 Lancer şi elicoptere IAR Puma Socat în cazul în care condiţiile meteo vor permite acest lucru. Nici Primăria şi nici Prefectura nu au cerut Guvernului bani pentru manifestările de Ziua Naţională.

La Constanţa nu vor fi organizate manifestări deosebite de Ziua Naţională. De altfel, Primăria Constanţa nu a organizat niciodată în ultimii zece ani festivităţi speciale de 1 Decembrie şi a participat numai ca invitat la evenimentele organizate de Forţele Navale. Nici Prefectura nu a alocat bani pentru organizarea unor astfel de festivităţi, fiind doar co-organizator alături de Marina Militară. Astfel, şi în acest an Comandamentul Garnizoanei Constanţa va organiza o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din primul război mondial aflat în Cimitirul Central Constanţa. La festivitate vor fi invitaţi să participe şefii autorităţilor publice judeţene şi locale, reprezentanţi diplomatici acreditaţi la Constanţa, parlamentari, comandanţi ai structurilor teritoriale ale MAI şi MApN, şefi ai serviciilor publice deconcentrate, ai companiilor naţionale şi regiilor autonome. Coroane de flori vor fi depuse şi la monumentele eroilor din celelalte localităţi ale judeţului. De asemenea, de Ziua Naţională toate navele militare vor arbora Marele Pavoaz, iar navele comerciale, atât cele româneşti, cât şi cele străine, ancorate în Portul Constanţa vor ridica steagul României.

De 1 Decembrie, autorităţile din Craiova nu vor împărţi oamenilor sarmale, fasole, ţuică fiartă sau zaibăr, ca în anii trecuţi, fiind organizat doar un spectacol de muzică populară al Ansamblului „Maria Tănase”, pentru care Consiliul Local nu a plătit niciun leu. Totodată, craiovenii vor putea asista la o paradă militară, dar şi la un meci care va avea loc la Sala Polivalentă şi vor primi steguleţe, Primăria alocând 2.000 de lei pentru acestea, de altfel singurii bani cheltuiţi de autorităţi pentru Ziua Naţională, susţine primarul Lia Olguţa Vasilescu. La Craiova, de Ziua Naţională va avea loc şi un concert susţinut de Proconsul şi de Connect-R, care va costa 15.000 de euro, însă banii vor fi achitaţi de firma care deschide un orăşel al copiilor în municipiu. Pentru aceşti bani, firma a fost scutită de plata chiriei pe spaţiul public pe care amplasează tiribombele şi tarabele.”Anul acesta nu dăm sarmale sau fasole pentru că nu avem bani. Vom organiza un târg de Crăciun ca la Viena, iar acolo craiovenii vor putea mânca ce-şi doresc, dar pe banii lor. Noi cheltuim doar 2.000 de lei pentru steaguri”, spune Lia Olguţa Vasilescu.

Primăria Târgu Jiu a alocat 40.000 de lei pentru Ziua Naţională, care va fi marcată prin manifestări sumare – depuneri de coroane la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din faţa Prefecturii Gorj şi discursuri ale autorităţilor locale. După ceremonie, oamenii sunt invitaţi de către primărie la un restaurant din centrul oraşului, unde vor fi oferite 1.800 de porţii de fasole cu ciolan, murături şi câte un pahar cu vin fiert. De altfel, cea mai mare parte a banilor a fost alocată de primăria condusă de Florin Cârciumaru (PSD) pentru mâncarea care va fi oferită oamenilor, acesta nefiind primul an în care locuitorii sunt aşteptaţi în centrul oraşului cu fasole şi cârnaţi. Restaurantul la care are loc masa de 1 Decembrie este situat în apropierea sediilor Primăriei Târgu Jiu, Consiliului Judeţean şi Prefecturii, fiind folosit de reprezentanţii PSD pentru diferite întâlniri electorale. De asemenea, primăria va suporta din banii alocaţi acestei zile şi transportul la Alba Iulia pentru 160 de pensionari, cărora li se oferă şi pachete cu mâncare pentru drum, în valoare de câte 40 de lei. Ziua Naţională se va încheia la Târgu Jiu cu aprinderea iluminatului pentru sărbători. În acest an, premierul Victor Ponta, candidat pentru un nou mandat de deputat la Târgu Jiu, este aşteptat de autorităţi să apese pe butonul roşu pentru a aprinde instalaţia de sărbători.

Primăria Iaşi va organiza un spectacol de muzică populară în Piaţa Unirii, unde vor fi servite 5.000 de porţii cu fasole, cârnaţi şi vin fiert. Programul va începe la ora 9.00 cu un spectacol de muzică populară susţinut de formaţii locale, după care pe scenă va urca Irina Loghin. După discursurile oficialităţilor ieşene, va continua spectacolul folcloric, cu recitalurile lui Ionuţ Dolănescu, Maria Ciobanu şi Sofia Vicoveanca. Imediat după concert, pe strada Lăpuşneanu, tot din centrul municipiului, Primăria condusă de social-democratul Gheorghe Nichita le va oferi oamenilor 5.000 de porţii de fasole, cârnaţi şi vin fiert. Fasolea va fi pregătită la cantina Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, instituţie aflată în subordinea primăriei. În anii trecuţi, de Ziua Naţională la Iaşi nu au fost organizate acţiuni de amploare. Nu au existat concerte în centrul oraşului şi nici nu s-a împărţit fasole.

La Târgu Mureş, programul de Ziua Naţională are un buget de 25.000 de lei, redus la jumătate faţă de anul trecut, din cauza crizei. Sâmbătă, vor avea loc depuneri de coroane la monumentul Lupa Capitolină, un ceremonial militar, dar şi un spectacol susţinut în centrul oraşului de Ciprian Istrate, Nicolae Furdui Iancu, Sergiu Cipariu şi Ioan Bocşa. De asemenea, va avea loc vernisarea galeriei prefecţilor judeţului de după 1989.Un alt eveniment este tradiţionala decernare a distincţiei „Fibula de la Suseni”, pe care o vor primi în acest an cinci personalităţi: fostul prefect Ovidiu Natea, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, directorul Filarmonicii din municipiu, Vasile Cazan, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi deputatul UDMR Kelemen Attila. Seara, oamenii vor putea asista şi la un foc de artificii, care va dura mai puţin decât în anii trecuţi, adică aproximativ cinci minute.

Ziua Naţională a României va sărbătorită în toate cele 104 localităţi din judeţul Prahova, „în funcţie de posibilităţi”, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma. La Ploieşti, Câmpina, Sinaia şi Vălenii de Munte vor fi parade militare, în timp ce în celelalte o sută de localităţi ale judeţului vor avea loc depuneri de coroane la monumentele eroilor, dar şi simpozioane cu tema „1 Decembrie”. La Ploieşti, la manifestările de 1 Decembrie sunt aşteptaţi aproximativ 3000 de oameni pentru care vor fi pregătite fasole cu cârnaţi, vin fiert şi steguleţe tricolore. Mâncarea va fi distribuită în două zone din oraş – Piaţa Mihai Viteazul şi Piaţa Aurora Vest, cea mai mare piaţă comercială după cea din centrul municipiului Ploieşti.De asemenea, de Ziua Naţională la Ploieşti va cânta fanfara Consiliului Judeţean Prahova, care nu cere niciun ban pentru prestaţie, susţine Mircea Cosma. Manifestările vor fi organizate începând cu ora 10.00, în Piaţa Mihai Viteazul, la statuia ecvestră a domnitorului al cărui nume îl poartă această piaţă. La paradă, trei aeronave ale Aeroclubului „Gheorghe Bănciulescu” vor survola Ploieştiul.Autorităţile din Prahova vor sărbători 1 Decembrie şi în afara graniţelor.

Ziua Naţională va fi sărbătorită la Sibiu cu mai mult fast decât de obicei, organizatorii fiind Consiliul Judeţean şi Prefectura. Sibienii vor putea lua parte, la Sala Transilvania, la spectacolul folcloric „Noi suntem români”, organizat de Centrul „Cindrelul – Junii”, ai cărui membri vor oferi publicului steguleţe tricolore.”Lăsăm cântecele patriotice să le interpreteze cei care ştiu cel mai bine să o facă – Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş şi Mariana Anghel. Va fi un spectacol de culoare, care ne va aminti de ceea ce făceau străbunii noştri acum 98 de ani, când mergeau la Alba Iulia”, spune managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii”, Silvia Macrea. Cei care nu vor reuşi să găsească un loc în sală vor putea urmări spectacolul pe un ecran mare montat în parcarea Sălii Transilvania.Totodată, va avea loc un concert simfonic extraordinar la Sala Thalia, susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, programul incluzând doar lucrări ale compozitorilor români, precum Tiberiu Olah – suita „Mihai Viteazul”, Paul Constantinescu – concert pentru pian şi orchestră, George Enescu – „Rapsodia Română”. Intrarea este liberă, dar se face pe baza invitaţiilor, care pot fi procurate de la sediul Filarmonicii Sibiu.Organizarea concertului va costa aproximativ 5.000 de lei, în timp ce costurile totale ale manifestărilor culturale de la Sibiu sunt de aproximativ 55.000 de lei şi sunt asigurate din bugetele celor două instituţii din subordinea Consiliului Judeţean, respectiv Filarmonica sibiană şi „Cindrelul – Junii” Sibiului. Ziua Naţională va fi marcată şi printr-o paradă militară, dar fără tehnică.”Este prima paradă militară care se face în judeţul Sibiu şi cred că Sibiul merită o astfel de manifestare de 1 Decembrie, mai ales că aici este a doua garnizoană ca mărime din ţară după Bucureşti. Vor defila peste 500 de militari”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea. Oficialităţile sibiene vor participa, ca în fiecare an, la o ceremonie de depuneri de coroane în faţa fostului Consiliu Dirigent, din centrul oraşului. Consiliul Dirigent a fost Guvernul Transilvaniei, organism desemnat în 2 decembrie 1918, de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Atât Consiliul Dirigent, al cărui preşedinte a fost Iuliu Maniu, cât şi Marele Sfat – adunarea legislativă a Transilvaniei – au avut sediul la Sibiu. Sibienii care vor dori să petreacă 1 Decembrie în aer liber pot merge la Muzeul Astra, unde vor putea vedea cum se taie porcul de Ignat. Oamenii vor putea asista la tăierea, pârlirea, curăţarea şi tranşarea porcului, dar şi la prepararea bucatelor tradiţionale, precum cârnaţi, slănină, tobă.

La Suceava, Ziua Naţională va fi marcată printr-o paradă a pompierilor şi jandarmilor, în acorduri de fanfară, primarul Ion Lungu spunând că autorităţile nu au alocat bani pentru manifestări de 1 Decembrie, în condiţiile în care fanfara este a Primăriei, iar trupele care vor defila aparţin Ministerului Administraţiei şi Internelor, fiind vorba despre pompieri şi jandarmi. „Nu avem costuri pentru 1 Decembrie”, spune primarul Sucevei. Sărbătoarea naţională este însă un prilej pentru autorităţi de a inaugura două parcări subterane cu o capacitate totală de aproximativ 200 de locuri şi a căror construcţie a început în urmă cu doi ani.

La Timişoara, Primăria a alocat 50.000 de lei pentru Ziua Naţională, suma fiind aceeaşi ca anul trecut.”Suma de 50.000 de lei a fost cuprinsă în buget atunci când acesta a fost alcătuit de vechea administraţie. Nu spun că sunt bani puţini, dar nici mulţi nu sunt. Nu s-a făcut o rectificare de buget pentru a fi alocaţi bani pentru acest eveniment”, afirmă viceprimarul municipiului Timişoara Dan Diaconu. Manifestările de 1 Decembrie vor începe, la Timişoara, în faţa Palatului Administrativ, unde Fanfara Armatei va intona imnul, vor avea loc discursuri, dar şi rugăciuni, iar la final va avea loc o paradă militară.Pe parcursul zilei, pe o scenă amplasată în faţa Operei din Timişoara vor urca ansambluri folclorice şi solişti de muzică populară, iar spre seară pianistul Bogdan Ota, câştigătorul locului al doilea la concursul „Norvegienii au talent”, va susţine un concert de pian. Vor susţine concerte şi două trupe din Timişoara. Tot seara, militarii vor defila prin zona centrală a municipiului, purtând torţe. De Ziua Naţională, îşi va deschide porţile şi Târgul de Crăciun din centrul oraşului şi va fi pornit iluminatul festiv. Seara se va încheia cu un foc de artificii care va avea loc în Piaţa Operei.