Expoziţie controversată cu TRUPURI UMANE la Muzeul Antipa. Vezi FOTO CARE ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

O expoziţie, în premieră în România, va debuta pe data de 22 martie la Muzeul Antipa din Capitală. Expoziţia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale, care prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă asupra corpului omenesc.

20 mart. 2013, 19:13

Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întrega lume, fiind prezentate în oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

În cadrul expoziţiei corpul uman poate fi studiat în totalitatea lui, dar şi fragmente sau organe întregi, muşchi, ligamente, sistemul cardiovascular, sistemul osos şi muscular, sistemul nervos, precum şi fetuşi în diferite stadii de evoluţie. De asemenea, sunt expuse organe sănătoase şi organe afectate de cancer în diferite stadii.

Arnie Geller, proprietarul exponatelor, a declarat că expoziţia „The Human Body” este o oportunitate rară pentru România şi pentru cei care doresc să înveţe cum arată corpul uman. Mai mult, acesta a precizat că: „expoziţia nu este pentru toată lumea. Persoanele de o anumită apartenenţă religioasă, de exemplu, pot alege să nu o viziteze, dar majoritatea se poate bucura de expoziţie ca de o lecţie de anatomie extraordinară”.

Proprietarii expoziţiei au mărturisit că pentru realizarea expoziţiei, aşa cum arată ea acum, au avut nevoie de zece ani. „După ce nu vor mai face parte din expoziţie, exponatele nu vor fi vândute sau donate unor universităţi, ci vor fi duse în ţara de origine pentru a fi incinerate”, a spus proprietarul exponatelor.

Expoziţia „The Human Body” îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind vizitatorilor ocazia unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a experimenta o incursiune vizuală în interiorul său. 

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziţiei au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. China a fost aleasă drept ţară furnizoare datorită faptului că acolo sunt cei mai buni specialişti în disecţie din lume, au explicat curatorii expoziţiei.

Corpurile sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale. Institutul cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar şi vizitatorilor muzeelor, în scop educaţional.

Prin plastinaţie, ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul final este un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular, şi în mod definitiv. Această tehnică permite prezentarea corpului uman în toată complexitatea sa de sisteme: osos, muscular, nervos, circulator, digestiv etc. Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu maximă grijă şi respect, se spune în comunicat.

Producătorii şi organizatorii expoziţiei „The Human Body” au fost acuzaţi de lipsă de etică şi de intenţia unei „afaceri profitabile” într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii Muzeului Antipa, potrivit Mediafax. Semnatarii scrisorii au citat şi o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.

De cealaltă parte, organizatorii expoziţiei „The Human Body” au spus că trupurile umane din expoziţie constituie donaţii legale şi sunt tratate cu respect.

„Specimenele au fost donate în mod legal, în conformitate cu legislaţia chineză. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc în scop educaţional în expoziţiile publice şi în instituţii de învăţământ superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunţuri publicitare, timp de 90 de zile, în efortul de a identifica indivizii. După această perioadă, corpurile primesc o autorizare legală spre a fi transferate universităţilor medicale, în scop educaţional. Pentru a fi acceptate de universităţi, toate corpurile trebuie să fi murit din cauze naturale, fără să aibă vreo boală. Toate specimele prezentate în cadrul expoziţiei sunt tratate maximă grijă cu şi respect. În momentul în care nu vor mai fi folosite în scop educaţional, acestea vor fi incinerate”, a spus un reprezentant al expoziţiei.

Expoziţia „The Human Body” va fi deschisă la Muzeul Antipa,pe 22 martie, şi va putea fi vizitată până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 20.00.