Exploatarea de aur de la Certej a primit acord de mediu. Ministerul cere verificări de urgenţă

Exploatarea de aur de la Certej a primit acordul de mediu de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus, însă, prin ordin verificarea, în regim urgenţă, a acordului de mediu de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

RomaniaTV.net
03 sept. 2012, 14:46
Exploatarea de aur de la Certej a primit acord de mediu. Ministerul cere verificări de urgenţă

Se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale.

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Dacă se va constata că acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta se va anula.

Acum câţiva ani, exploatarea de la Certej a fost închisă, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă. Zăcământul aurifer şi argintifer nu a fost epuizat, iar o firmă din Canada, El Dorado Gold, a decis să investească aici.

Firma canadiană a preluat şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zacământul aurifer de la Certej, celelalte 20 de procente aparţinând în continuare statului român. Canadienii estimează că în fiecare an, valoarea metalelor extrase de la Certej să se va ridica la 200 de milioane de dolari.

Din păcate, şi aici se vor folosi cianurile, precum în exploatarea de la Roşia Montană. În Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului a exploatării auro-argintifere de la Certej, compania Deva Gold scrie despre folosirea cianurii.

Asociaţiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation condamnă emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România.

„Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România”, se arată într-un comunicat remis de organizaţiile neguvernamentale.