Explicaţiile Cristianei Anghel privind locuinţa de la ASE: Nu contează unde te duci şi ce faci

Senatorul PC Cristiana Anghel a afirmat, la Antena 3, că un parlamentar este liber să-şi aleagă locuinţa, dacă se încadrează în suma primită de la Parlament pentru cazare. Anghel a răspuns astfel acuzaţiilor legate de modul în care a primit locuinţa de la ASE, în acelaşi cămin cu fiica sa.

11 apr. 2013, 17:51
Explicaţiile Cristianei Anghel privind locuinţa de la ASE: Nu contează unde te duci şi ce faci

Anghel a spus că a ajuns în căminul de la ASE în urma unei cereri depuse, în condiţiile în care mai erau camere libere. „Am făcut o cerere să stau acolo pe o perioadă determinată. Şi acum sunt camere libere, nu am dat pe nimeni afară (…) Eu sunt în comisia de învăţământ, dacă este vreo problemă. Dacă ar fi fost o ilegalitate, rectorul nu ar fi pus ştampila cu ‘aprobat’ „, a spus Anghel.

Ea a precizat că nu a apucat încă să plătească chiria în căminul în care locuieşte de o lună deoarece plata se face odată la 2 luni. Din acest motiv, nu a fost în măsură să precizeze cuantumul exact al chiriei. „N-am întrebat, nu m-a interesat. Oricum, până în 10 milioane”, a spus senatoarea.

Pe de altă parte, aceasta a recunoscut că doar pe luna februarie a încasat de la Parlament circa 25 de milioane lei vechi pentru cazare. Cristiana Anghel susţine că nu există prevedere legală prin care să i se impută diferenţa dintre suma primită de la Parlament şi suma plătită efectiv pentru cazare. „Nu contează lucrul acesta. Şi când voi primi, conform noului Statut, suma de 40 de milioane, nu contează unde te duci şi ce faci. Dacă îţi găseşti cu 100 de euro, stai cu 100 de euro”, a declarat Cristiana Anghel.

Senatoarea Cristiana Anghel, învăţătoarea care a făcut greva foamei zeci de zile pentru ca educaţia să primească mai mulţi bani, a obţinut o locuinţă chiar de la Ministerul Educaţiei, informează România TV. Şi fiica ei, Oana Anghel, deţine o locuinţă de serviciu exact în acelaşi bloc.

Un material realizat cu camera ascunsă de către o echipă România TV arată că senatoarea este cazată într-un cămin din Capitală al Ministerului Educaţiei. Este vorba de un cămin în care locuiesc angajaţi ai Ministerului Educaţiei, aceştia din urmă având câteva etaje rezervate.

Cristiana Anghel locuieşte la nr. 907, iar Oana Anghel la nr. 3. Dacă Oana Anghel este angajată a Ministerului Educaţiei şi are dreptul la o asemenea locuinţă de serviciu, mama ei nu se află în această situaţie. Totuşi Cristiana Anghel susţine că a primit garsoniera în mod legal. „Am obţinut-o absolut legal. Nu aveţi dumneavoastră treabă cu lucrul acesta”, a spus Anghel.

Fiica învăţătoarei plăteşte doar întreţinerea locuinţei, sumă ce se încadrează până în 450 de lei. Locuinţa în care stă senatoarea PC nu este însă afişată pe lista de întreţinere.

În schimb, Cristiana Anghel primeşte lunar de la Parlament peste 3.000 de lei pentru cazare. Reprezentanţii ASE spun că senatoarea a fost primită să stea provizoriu, în aceeaşi clădire cu fiica ei, până când îşi va găsi o altă locuinţă.

Secretarul general adjunct în Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, a precizat, la România TV, că nu există o dispoziţie a Ministerului prin care să fi fost aprobată cazarea Cristianei Anghel. „Blocul nu este proprietatea Ministerului Educaţiei, ci a ASE. Din informaţiile mele nu există niciun fel de aprobare a unui oficial al Ministerului Educaţiei (…) ASE poate să spună în ce condiţii a făcut această cazare. Ministerul Educaţiei dă aprobare doar pentru cine lucrează în minister”, a spus Ispas.

Potrivit reglementărilor Academiei de Studii Economice, „cazarea cadrelor didactice şi angajaţilor Academiei de Studii Economice din Bucureşti, precum şi angajaţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, beneficiari ai locurilor de cazare în căminele Academiei de Studii Economice, se face după cum urmează:
– cadrele didactice ale Academiei de Studii Economice din Bucureşti vor fi cazate în căminul Moxa E sau Casa de Oaspeţi din Strada Bozieni.
– angajaţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului vor fi cazaţi în Casa de Oaspeţi, în cele 48 de garsoniere şi 3 apartamente repartizate acestuia, numai pe baza aprobărilor scrise date de Secretarul general al ministerului.”

Pentru cazare, parlamentarii primesc bani din bugetul Camerei în care activează. Astfel, Senatul a plătit Cristianei Anghel, în decembrie 2012, suma de 1.200 de lei, iar în ianuarie 2013 – 3.146 de lei.

Dumitru Pelican, senator PC, a afirmat că, în cazul în care informaţiile prezentate se confirmă, partidul ar trebui să se desolidarizeze de Cristiana Anghel. Pelican şi-a cerut scuze în numele colegilor săi de partid şi de Senat care sunt bin intenţionaţi şi vor să reprezinte interesele celor care i-au ales.