Interviu cu Laura Codruţa Kovesi, despre cum vede anul 2012

Mai multe dosare, condamnări mai rapide, magistraţi corupţi scoşi din sistem şi averi nejustificate confiscate. Aşa vede Procurorul general al României anul 2012. Laura Codruţa Kovesi a oferit un interviu în exclusivitate pentru România TV.

RomaniaTV.net
26 dec. 2011, 18:39
Interviu cu Laura Codruţa Kovesi, despre cum vede anul 2012

În 2011 politicieni, oameni de afaceri şi persoane influente au ajuns după gratii sau au fost implicate în scadaluri de răsunet. 2012 se anunţă la fel de agitat.

„Cu siguranţă vor fi dosare penale. Cel puţin în sectorul public s-au înregistrat 1,6 mil de dosare. N-aş putea să definesc ce înseamnă un dosar important din perspectiva presei. Dar sunt în lucru dosare la structurile specializate”, a declarat Kovesi.

„Procurorii au dovedit în ultima perioadă că au foarte mult curaj, au atins unele zone ale societăţii care erau considerate tabu, au fost dosare care au vizat oameni politici, din diverse partide politice”, spune Kovesi, în interviul pentru România TV.

Laura Codruţa Kovesi crede că în 2012 procurorii vor avea mai mult de muncă, pentru că în anii electorali numărul dosarelor creşte semnificativ.

„Personal am constatat acest lucru pentru că am prins mai mulţi ani electorali. Am văzut că există un obicei al oamenilor politici – cum se întâmplă ceva în campanie, fugim repede la parchet şi depunem plângere”, a explicat aceasta.

„Există într-adevăr o creştere a activităţii, cel puţin din perspectiva infracţiunilor electorale. Însă pentru procurori are mai puţină importanţă”, a mai precizat procurorul General al României, despre dosarele din campaniile electorale.

Kovesi a mai explicat şi că procurorii nu îşi ghidează ancheta penală după evenimentele politice.

„De foarte multe ori am fost acuzaţi că facem dosare în anumite perioade. Însă aş vrea să vă spun că nu ne ghidăm ancheta penală după evenimentele publice. Procurorii nu fac acest lucru. Nu e vina noastră că am fost sesizaţi în privinţa unei persoane care apoi este implicată în dezbateri politice sau în răsturnări de situaţii în partide politice. Dacă atunci ni s-a depus plângerea, nu ne interesează că în disputa politică s-a implicat în diferite activităţi. Sigur că în cazuri care interesează opinia publica, ar fi de dorit sa fie soluţionate mai rapid”, a declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi este nemulţumită de o parte dintre magistraţi, care, spune ea, ar trebui să fie excluşi din sistem pentru că îşi fac de râs colegii.

„Ca membru în CSM cred că aici e domeniul în care ar trebui să se vadă câteva schimbări. În special în ceea ce priveşte răspunderea în sistemul judiciar, excluderea din sistem a celor care nu au ce căuta. Mai sunt probleme şi în ceea ce priveşte celeritatea cu care se soluţionează anumite cauze. Marile dosare de corupţie de corupţie durează de obicei ani în şir. Se poate însă şi altfel”, crede procurorul general.

Pentru 2012, şeful procurorilor îşi doreşte ca persoanele care au făcut averi nejustificare să rămână fără ele.

Şi dacă tot vorbim de infractori, în 2012 ar trebui să îl vedem după gratii şi pe Omar Hayssam.

„Anul trecut au fost aduşi în ţară cei mai căutaţi români: Mihai Necolaiciuc şi Nicolae Popa. Urmează şi Hayssam? Să sperăm că da, că va veni şi el şi vor veni şi alţi români cu pedepse mari. Cel puţin din perspectiva Ministerului Public demersurile s-au făcut, să vedem ce se va întâmpla. În ceea ce îl priveşte pe Omar Hayssam, Parchetul General nu mai are dosare în lucru”, a mai spus Kovesi.

Procurorul general spune că va rămâne în sistem, pentru că vrea să împărtăşească din experienţa sa, dar nu neapărat într-o funcţie de conducere.

„Nu vizez neapărat funcţii de conducere. După şase ani în această funcţie e destul de greu să îţi doreşti să fii şef în continuare (…) E bine ca după şase ani să vină un om cu o altă viziune şi alte idei, face bine sistemului”, a explicat Procurorul general.