Excesul de COVRIGI, un PERICOL pentru sănătate. Vezi cu ce îi poţi înlocui

Una dintre cele mai populare gustări pentru români este covrigul. Cei mai mulţi dintre noi ne începem ziua cu un covrig sau mai mulţi şi uneori mai ronţăim câte unul chiar şi în timpul zilei. Ca orice produs de panificaţie, covrigul nu este cel mai prietenos produs pentru siluetă, însă dacă mai este şi mâncat în exces, atunci poate cauza probleme pentru sănătate.

03 apr. 2013, 05:54
Excesul de COVRIGI, un PERICOL pentru sănătate. Vezi cu ce îi poţi înlocui

Chiar dacă nutriţioniştii recomandă să nu sărim peste micul dejun, pentru că dă energie pentru începutul de zi, mulţi oameni ignoră acest sfat şi apelează la o soluţie provizorie, mult mai la îndemână: covrigii. Avantajul lor este că pot fi mâncaţi în drum spre serviciu sau chiar în timp ce lucrăm şi ne dă repede senzaţia de saţietate.

De când au devenit atât de populari, nutriţioniştii trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe consumatori asupra riscurilor pentru sănătate.

Ca orice alt aliment consumat în exces, covrigul nu face bine. Dacă se mănâncă un covrig pe zi sau un covrig o dată la câteva zile, nu este nicio problemă, dar dacă se exagerează atunci apar problemele”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, medicul nutriţionist Aurelia Zugravu.

Conform specialistului, un covrig de 100 de grame, care este echivalentul a două felii mari de pâine, conţine între 280 de calorii şi 300 de calorii. Covrigii, atât de populari printre români, au în compoziţie făină albă, lipsită de substanţe nutritive, cum ar fi vitamine, fibre şi proteine şi un element surpriză, zahăr.

„Covrigii sunt produse de panificaţie, rafinate, fără fibre. Ceea ce nu multă lume ştie, înainte de a fi băgaţi în cuptor, covrigul se fierbe în apă cu zahăr, ceea ce înseamnă nişte calorii în plus„, a mai precizat nutriţionistul.

Având în vedere conţinutul de zahăr, cei care tind să mânânce prea mulţi covrigi riscă să facă diabet.

CITEŞTE ŞI: Banalii covrigi, o adevărată capcană.  Vezi de ce

În loc de şirul de covrigi la care suntem tentaţi să apelăm dimineaţa, specialistul recomandă să ne facem timp pentru un mic dejun cu lapte şi cereale neprocesare industrial sau o chifla din făină neagră sau integrală cu un pahat de lapte sau suc de fructe.

Mare atenţie la covrigii calzi care sunt foarte ispititori. „Dacă covrigul este cald, atunci el trebuie să fie mestecat bine, pentru că se digeră mai greu decât un covrig rece. Pentru preparatele care conţin amidon este foarte importantă digestia bucală. Dacă este înghiţit cald, atunci digestia va fi ceva mai dificilă„, a mai spus Aurelia Zugravu.