Evaluare Naţională 2013. Ce SUBIECTE au primit elevii de clasa a VIII-a la limba română

Evaluare Naţională 2013. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut marţi, sub supraveghere video, proba de limba română din cadrul evaluării naţionale. Elevii au avut de rezolvat varianta 10. Notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a vor conta la admiterea la liceu.

25 iun. 2013, 07:51

Evaluare Naţională 2013. Proba scrisă la limba română a început la ora 9.00, după extragerea plicului cu varianta de subiecte. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au avut de rezolvat, luni dimineaţa, subiecte pregătite de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) pentru evaluarea națională.

Elevii au primit, la primul subiect, un fragment din opera „Durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Ei au avut de indicat antonime pentru trei cuvine din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris două cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, de menţionat două trasături ale genului epic, de prezentat în 30-50 de cuvinte roulul unei secvenţe din text.

La subiectul al doilea, elevii au avut un text la prima vedere, la care li s-a cerut să formuleze câte un enunţ în care să precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, să menţioneze valoarea morfologică a trei cuvinte, să precizeze funcţia sintactică a două cuvinte, să menţioneze felul unei subordonate, să construiască o frază cu două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată predicativă, introdusă prin adverbul relativ „cum” şi să redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte.

 

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua miercuri, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv joi, 27 iunie, cu proba de matematică.

Afişarea primelor rezultate este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 2 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 3 iulie.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: Vezi MODELUL DE SUBIECT şi BAREMUL DE CORECTARE la limba română

Acesta este al doilea an în care elevii vor susţine probele în săli de examen supravegheate cu camere video.  Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în două ore.

Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

În 2012, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să obţină media 5. Pentru susţinerea celor trei examene de la Evaluarea Naţională 2012 (examenele de Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică) au fost înscrişi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au susţinut probele au contestat notele primite.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2013. Vezi LISTA LOCURILOR LIBERE de la fiecare liceu din ţară