Eurostat: Românii sunt printre cei mai prost plătiţi salariaţi din Uniunea Europeană

România, ţara salariilor mici! Asta reiese din datele Eurostat, care ne plasează pe locul al treilea în Uniunea Europeană după ponderea angajaţilor cu venituri reduse.

RomaniaTV.net
23 dec. 2012, 09:00
Eurostat: Românii sunt printre cei mai prost plătiţi salariaţi din Uniunea Europeană

România este în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi angajaţi cu venituri mici. Potrivit datelor Eurostat, în ţara noastră peste un sfert dintre salariaţi trebuie să se descurce cu venituri reduse.

Singurele state care stau mai rău decât noi la acest capitol sunt Letonia şi Lituania. În aceste ţări, peste 27% dintre angajaţi au salarii mici.

La polul opus, sunt ţări unde procentul angajaţilor cu salarii reduse este chiar şi de 10 ori mai mic decât la noi. De exemplu Suedia. Aici, doar 2,5% din angajati câştigă puţin.

Urmează Finlanda, cu un procent de 5,9% şi Franţa, cu 6,1%.

Eurostat calculează pentru fiecare ţară şi pragul venitului redus. Pentru ţara noastră, acesta este de 1,3 euro pe oră, adică aproape 6 lei.

Asta înseamnă un venit lunar de 1.000 de lei. Şi aici stăm foarte prost. România ocupă penultimul loc din Europa. Doar Bulgaria are o limită mai mică, de 1 euro.

De cealaltă parte, Danemarca şi Irlanda au cel mai ridicat nivel al veniturilor… mici, cu 16,6 euro pe oră şi respectiv 12,2 euro pe oră.