Europenii sărbătoresc, joi, Ziua Parcurilor. Află cum este aniversată în România

Europa sărbătoreşte, în acest an, Ziua Parcurilor pe 24 mai, dată la care, în anul 1909, au fost declarate, în Suedia, primele nouă parcuri naţionale de pe continent.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 06:36
Europenii sărbătoresc, joi, Ziua Parcurilor. Află cum este aniversată în România

Pentru acest an, sloganul evenimentului european este ‘Priveşte cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăseşte-te’.

În România, pentru a marca importanţa acestui eveniment şi a ilustra necesitatea conservării şi protejării unor eşantioane reprezentative ale biodiversităţii şi ecosistemelor naturale, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, Academia Română şi PNUD-România (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), organizează o serie de acţiuni în cadrul Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Capitală, scrie Agerpres.

Primul parc naţional a fost înfiinţat în România în anul 1935, respectiv Parcul Naţional Retezat. La ora actuală, sunt constituite 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Dintre acestea, 12 parcuri naţionale şi 10 parcuri naturale sunt administrate de către Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva.

Iniţiativa de a stabili la data de 24 mai Ziua Europeană a Parcurilor, înscrisă în calendarul evenimentelor europene, aparţine încă din anul 1999 Federaţiei Europene EUROPARC.

Organizaţia, care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate, a luat fiinţă în anul 1973 şi are până în prezent peste 400 de membri în 36 de ţări europene.A