Euro a ajuns la MINIMUL ultimelor 16 luni. Vezi cursul BNR

Moneda naţională a continuat să se aprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de 4,3224 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel de un an şi patru luni.

29 apr. 2013, 10:11
Euro a ajuns la MINIMUL ultimelor 16 luni. Vezi cursul BNR

O rată de schimb inferioară, de 4,3219 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 4 ianuarie 2012.

Dealerii spun că aprecierea înregistrată de moneda naţională în ultimele zile este susţinută de vânzările de valută ale jucătorilor străini, care au cumpărat titluri de stat în lei. Randamentele titlurilor de stat în lei au scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune, relatează Mediafax.

Interesul din ultimele două săptămâni pentru titlurile în lei a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

„Semnele unor intervenţii evidente lipsesc, iar climatul extern nu pare îngrijorător, aşa că ne aşteptăm ca tendinţa de apreciere să continue şi în şedinţa de astăzi (luni, n.r)”, arată un raport ING Bank transmis luni dimineaţă.

În sesiunea precedentă, cursul oficial a fost de 4,3366 lei/euro.

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat un curs de 3,3040 lei/dolar, atingând astfel cel mai redus nivel din 25 februarie. La data menţionată, referinţa a fost de 3,3026 lei/dolar.

Pentru francul elveţian rata de schimb a coborât la 3,5174 lei/franc. Nivelul de luni reprezintă minimul începând cu 25 ianuarie, când rata s-a plasat la 3,5162 lei/franc.

Valutele din regiune erau de asemenea în creştere, consemnând aprecieri de până la 0,8%.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au urcat uşor, de la 3,52 – 4,02% pe an la 3,93 – 4,43% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 3,98 – 4,48%.