Eugen Nicolăescu: Anul acesta nu vor creşte salariile în domeniul sanitar

Salariile în domeniul sanitar nu vor creşte în acest an, însă în proiecţia bugetară pe 2014 majorarea acestora este o prioritate, a declarat joi ministrul Eugen Nicolăescu, cu prilejul participării la o dezbatere pe teme economice.

20 iun. 2013, 09:37
Eugen Nicolăescu: Anul acesta nu vor creşte salariile în domeniul sanitar

Eugen Nicolăescu a spus că eventuale proteste ale personalului sanitar ar reprezenta o formă de a se face presiuni asupra autorităţilor, ceea ce este un drept al fiecărei organizaţii, scrie Agerpres.

 Citeşte şi Medicii din toată ţara ameninţă cu GREVA GENERALĂ. Vezi ce spune preşedintele Colegiului Medicilor

Potrivit lui Nicolăescu, Ministerul Sănătăţii nu se află pe o poziţie diferită faţă de Colegiul Medicilor, ci dimpotrivă. ‘Ei cer scoaterea medicului din sistemul bugetar. Noi lucrăm la un astfel de proiect de lege şi mai cer ca spitalele să nu mai fie publice, ci o altfel de entitate. Avem un astfel de proiect’, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că se cere respect pentru medici, ceea ce îşi doresc şi autorităţile, pentru că aceştia fac parte din elita profesiilor, iar un proiect de lege privind malpraxisul este în discuţie pentru a-i proteja de acuze nejustificate.

Colegiul Medicilor din România este partenerul Ministerului Sănătăţii în elaborarea acestor proiecte de lege, a precizat ministrul, care a adăugat că, probabil, prin eventualele manifestări care sunt avute în vedere se doreşte crearea unei presiuni pentru autorităţi să finalizeze mai repede actele normative.

„Noi o să le aprobăm, dar numai în condiţiile în care suntem convinşi că vom face bine”, a punctat Nicolăescu.

În ceea ce priveşte salariile mici ale rezidenţilor, ministrul Sănătăţii a explicat că în perioada 2006-2008, în primul său mandat, salariilor rezidenţilor din anii I-IV au fost triplate, pentru ca în 2010 să fie reduse cu 25%, apoi reîntregite în acest an. El a subliniat însă că pentru anul 2013 nu se poate vorbi de creşteri salariale în sistemul de sănătate, ci numai în proiecţia bugetară pentru 2014.

În cadrul conferinţei organizate de Ziarul Financiar, Nicolăescu s-a mai referit la taxa clawback, care va fi aplicată diferenţiat pentru medicamentele generice şi cele noi, precum şi la achiziţiile centralizate, precizând că acestea se fac numai în cazul cumpărării unor produse în cantitate mare.

Eugen Nicolăescu a abordat şi necesitatea introducerii pachetului de bază al serviciilor medicale fără de care nu se pot face schimbări în sistem, dar a adăugat că acesta trebuie însoţit şi de unul suplimentar de servicii medicale şi de asigurările private.

‘În programul de guvernare este prevăzut să se introducă deductibilitate pentru asigurările private şi încă se discută dacă să fie din impozitul pe venit sau pe profit. Acest lucru încă se dezbate şi aşteptăm şi propunerile dumneavoastră’, a arătat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a amintit totodată că 350 de spitale nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci a consiliilor locale sau judeţene.

Potrivit lui Nicolăescu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar fi trebuit să facă controale foarte serioase în spitale, lucru care nu s-a întâmplat până acum. El şi-a exprimat speranţa că după schimbările la conducerea CNAS aceste verificări vor fi efectuate.