Estimări pe piaţa imobiliară. 500 de euro metrul pătrat, la apartamentele vechi

Unii actori din piaţa imobiliară românească susţin că preţurile apartamentelor ar putea scădea până la 500 de euro metrul pătrat. Acesta ar putea fi momentul când piaţa locuinţelor vechi s-ar stabiliza. Argumentul scăderii este acela că 500 de euro metrul pătrat este preţul la apartamentele din unele state membre UE.

28 feb. 2012, 06:18
Estimări pe piaţa imobiliară. 500 de euro metrul pătrat, la apartamentele vechi

Cei mai mulţi dintre imobiliarii noştri confirmă că preţurile faţă de acum trei ani sunt la jumătate pe acest segment şi că scăderile ar putea continua.

Ţinând cont că numărul de tranzacţii este foarte mic, preţurile apartamentelor vechi se vor mai micşora şi în acest an cu câteva procente”, a declarat, pentru RTV.NET, Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie şi analist imobiliar.

Nu se poate face o estimare corectă cu privire la evoluţia preţului la apartamentele vechi. Preţurile ţin foarte mult de ce se va întâmpla în continuare cu economia, atât românească, cât şi cea internaţională. Noul Guvern a anunţat că urmăreşte creşterea veniturilor populaţiei, dacă măsura va fi adoptată situaţia va contribui la evoluţia preţurilor”, a spus şi Daniel Crainic, administratorul site-ului imobiliare.ro.

Preţurile trebuie să ajungă la 500 de euro metrul pătrat, pentru că atâta sunt şi cele din UE.

Apartamentele vechi, din ţări membre UE, precum Austria, Ungaria, Cehia, costă în jur de 500 de euro metrul pătrat. Atâta trebuie să ajungă şi la noi. În acel moment piaţa se va stabiliza”, a precizat Zoltan Haller, administrator al agenţiei imobiliare Zoltim Trading.

Dacă preţurile vor continua să scadă şi în acest an reducerile vor avea maxim o cifră”, a mai spus Daniel Crainic.

Dacă preţurile s-ar corecta cum susţine Zoltan Haller, o garsonieră ar urma să ajungă la un preţ de 15.000 de euro, un apartament de două camere 25.000 de euro, în timp ce apartamentele de trei camere ar costa şi s-ar tranzacţiona la un preţ de 35.000 de euro.