Eşti tentat să sari cu paraşuta? Vezi cât te costă VIDEO

Numărul celor care vor să facă sărituri cu paraşuta creşte de la an la an. Cei mai mulţi aleg să practice paraşutismul din plăcere, din nevoia de adrenalină, puţin fiind cei care urmăresc să facă o carieră din asta. Ce trebuie să ştiţi dinainte este că obţinerea licenţei de paraşutism durează ceva timp şi va goli şi contul elevului cu aproximativ 1.200 de euro.

21 mart. 2012, 07:00
Eşti tentat să sari cu paraşuta? Vezi cât te costă VIDEO

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să te arunci de la 3.000 de metri înălţime, ce senzaţie ai putea trăi? Ei bine, sunt oameni care ar face orice pentru o astfel de săritură. Acesta este şi motivul pentru care unii aleg să urmeze cursurile unei şcoli de paraşutism. Pe lângă curaj şi adeverinţa medicală, viitorul elev are nevoie şi de aproximativ 1.200 de euro. Cursurile durează o lună de zile.

Mai întâi de toate, viitorul elev trebuie să obţină certificatul medical, fără de care nu poate fi înscris. Dacă elevul este minor, este nevoie şi de acordul părinţilor. 

După întocmirea dosarului puteţi începe cursul. Acesta constă în trei zile de teorie, pentru care elevul va scoate din buzunar 150 de euro. După instrucţia teoretică, elevul susţine o testare scrisă în care se verifică dacă şi-a însuşit toate informaţiile predate, după care poate trece la saltul în sine.

Până la obţinerea licenţei de paraşutism, elevul trebuie să mai plătească 1.000 de euro şi va trebuie să efectueze 25 de salturi. Timpul efectuării celor 25 de salturi nu este strict stabilit. Fiecare le face cum poate. Un elev nu are voie să facă mai mult de patru salturi pe zi„, a declarat pentru RTV.NET, Alexandru Constandache, instructor de zbor la regional-air.ro.

După obţinerea licenţei, paraşutistul poate sări oricând.

Toţi cei care vin să facă paraşutism o fac pentru că şi-au dorit dintodeauna. O fac de distracţie, de multe ori la sfatul prietenilor sau să-şi demonstreze că pot face şi acest lucru”, a mai spus Alexandru Constandache.

Cei care vin să facă şcoala de paraşutism sunt în principal tineri cu venituri peste medie. „Avem şi elevi cu posibilităţi financiare mai mici, dar care vor neapărat să îşi îndeplinească visul”, a mai spus Alexandru Constandache.

Pentru a deveni paraşutist profesionist sunt necesare 500 de salturi. După obţinerea licenţei de profesionist un paraşutist se poate angaja ca instructor.

Însă, din păcate, în România meseria de instructor de paraşutism nu aduce satisfacţii financiare. „Este o meserie pe care o faci doar dacă dacă îţi place. În străinătate da, se poate trăi decent de pe urma unei cariere în paraşutism. Salariile sunt de 2.500-3.000 de euro„, a mai spus Alexandru Constandache.

Cât costă echipamentul

Echipamentul pentru paraşutism este compus din paraşută, combinezon de salt, cască, ochelari de protecţie, altimetru şi audibil. Tot echipamentul ajunge la un preţ de aproximativ 6.000 de euro. Există şi varianta second hand, chiar şi pentru paraşută. Astfel, paraşutistul poate scuti aproximativ 3.000 de euro, spune Bianca Mitran, coordonator de zbor la tnt-brothers.ro.

Paraşutist într-o oră

Cei care nu au timpul necesar pentru urmarea unor cursuri pentru obţinerea licenţei de paraşutism pot zbura cu paraşuta în mai puţin de o oră dacă apelează la o firmă specializată în salturi în tandem.

„Este nevoie în primul rând de programare. Se face o scurtă pregătire şi paraşutistul de ocazie este gata de salt„, spune Bianca Mitran. Cei care aleg saltul în tandem sunt din ce în ce mai mulţi.

Avem cam 30-40 de solicitări de salturi în tandem. Pe parcursul anului 2011 am efectuat nu mai puţin de 526 de salturi. În 2010, primul an de funcţionare al firmei noastre, am avut 162 de clienţi. Pentru acest an ne aşteptăm la o creşte a numărului de solicitări până la 800 de salturi”, a precizat reprezentantul tnt-brothers.ro.

Un salt în tandem cu un instructor costă în jur 650 de lei.

„Cei care vor să aibă o amintire plăcută din timpul zborului, respectiv o filmare video trebuie să plătească 875 de lei. Dacă clientul doreşte şi poze va mai plăti 75 de lei în plus. Filmarea şi pozele se dau pe loc”, a mai spus Bianca Mitran.

Cei care aleg salturile în tandem sunt în general oameni cu bani şi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani. Viteza unui paraşutist aflat în cădere, în funcţie de poziţia adoptată, variază între 180 şi 300 de kilometri pe oră.