Cea mai mare greşeală a presei în 2012

Posturile CNN şi Fox News au fost desemnate ca fiind vinovate pentru cea mai mare eroare jurnalistică a anului 2012. 

13 dec. 2012, 10:49

Jurnaliştii de la CNN şi Fox News au relatat greşit despre o decizie a Curţii Supreme din Statele Unite ale Americii, referitoare la legea sănătăţii, făcându-l chiar şi pe preşedintele Barack Obama să se îndoiască, pentru moment, deşi, el ştia foarte bine care este decizia Curţii.

Greşeala celor două mari posturi de televiziune a fost numită eroarea anului, într-un top realizat de Poynter, care a adunat cele mai importante gafe din media în 2012. 

Nelămurirea a pornit de la CNN, când corespondentul Kate Boulduan a relatat că judecătorii Curţii Constituţionale au respins legea, deşi Curtea o acceptase. Mai departe, cei de la Fox News au preluat greşeala,dezinformând milioane de americani.

Câteva minute mai târziu, când şi-au dat seama de greşeala imensă pe care au comis-o, ambele televiziune şi-au retras decalaraţiile şi au oferit lămuririle de rigoare.

Informaţia total eronată a fost difuzată atât la televizor, cât şi pe Twitter şi pe site-urile oficiale ale celor două televiziuni.

CNN şi Fox News şi-au cerut scuze public pentru eroarea de informare, însă ele nu au scăpat de nominalizarea „Eroarea anului 2012 în mass-media”.

Topul erorilor din presă este realizat în fiecare an de Craig Silverman, un jurnalist câştigător a numeroase premii şi fondator al „Regret the error”, un blog care raportează greşelile din mass-media.

Pe lista lui se numără şi nume ca The Economist sau New York Times.