Enigma morţii lui Yasser Arafat: Liderul palestinian a fost otrăvit cu poloniu

Fostul lider al Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat, care a murit în 2004, a fost otrăvit cu poloniu - o substanţă radioactivă - potrivit concluziilor analizelor făcute într-un laborator din Elveţia şi citate într-un documentar difuzat marţi de canalul de televiziune Al Jazeera.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 09:51
Enigma morţii lui Yasser Arafat: Liderul palestinian a fost otrăvit cu poloniu

Experţii elveţieni au analizat probe biologice prelevate de pe îmbrăcămintea lui Yasser Arafat, fostul lider palestinian care a murit în 2004. Văduva lui, Souha, a fost cea care a oferit hainele cu care Arafat era îmbrăcat când se afla în spitalul militar din Percy, la sud de Paris, unde a murit, după cum a declarat Francois Bochud, directorul Institutului de Fizică a Radiaţiilor din Lausanne, în documentarul asupra morţii lui, difuzat de Al-Jazeera. 

„Concluzia (analizelor,n.r.) a fost că noi am găsit un nivel semnificativ de poloniu pe aceste eşantioane”, a mai precizat Bochud. Tot cu poloniu a fost otrăvit şi fostul spion rus refugiat la Londra, Alexandr Litvinenko, în 2006 într-un bar din capitala britanică, unde se întâlnise cu un cunoscut.

Arafat s-a îmbolnăvit când se afla în cartierul său general din Ramallah, în Cisiordania asediată de armata israeliană şi a murit pe 11 noiembrie 2004, la Percy, în Franţa.

Dar în ciuda recentei descoperiri a specialiştilor elveţieni, moartea lui rămâne încă un mister. Niciunul dintre cei aproximativ 50 de medici care l-au asistat pe parcursul bolii lui nu au reuşit să precizeze cauza exactă a deteriorării rapide a stării lui de sănătate.

Pentru a confirma acestă nouă ipoteză a auzei morţii lui Arafat, ar trebui exhumate şi analizate rămăşiţele pământeşti ale fostului lider palestinian. Probele prelevate din rămăşiţele lui pământeşti ar trebui să conţină o cantitate foarte mare de poloniu, dacă el ar fi fost otrăvit cu această substanţă. Exhumarea se poate face numai cu acordul văduvei lui.