Emoţiile puternice sunt contagioase

Emoţiile puternice declanşează o sincronizare a activităţii cerebrale între indivizi, acest lucru constituind una din cheile interacţiunii sociale, explică o echipă de cercetători de la Universitatea din Aalto, Finlanda.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 07:02
Emoţiile puternice sunt contagioase

Ei au observat acest proces plecând de la o serie de experienţe complexe, bazate pe analiza activităţii cerebrale la un grup de voluntari. Le-au fost observate reacţiile creierului în timp ce urmăreau filme cu conotaţie neutră, plăcute sau neplăcute, scrie Agerpres.

‘Emoţiile puternice duc cu adevărat la sincronizarea activităţii cerebrale la diferiţi indivizi’, arată cercetătorii. Se poate răspunde că este logic ca zonele cerebrale ale unora şi altora să reacţioneze în acelaşi timp la aceiaşi stimuli, fără ca acest lucru să fie legat de vreo coordonare inconştientă. Numai că experienţele pun în evidenţă faptul că ‘expresiile emoţionale – zâmbetul, de exemplu – acţionează ca un declanşator, determinând o reacţie emoţională identică la cel care observă’.

Rezultatele studiului au implicaţii importante, îndeosebi pentru mai buna înţelegere a comportamentelor de grup, precum şi a unor reacţii socio-emoţionale anormale.

Lucrările au fost publicate în revista PNAS.