SIMULARE la matematică pentru examenele naţionale. Elevii, supravegheaţi video

Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a au susţinut vineri simularea la proba de matematică, după ce miercuri a avut loc proba de limba şi literatura română. Simularea la Evaluarea Naţională va avea o durată de două ore, iar cea pentru Bacalaureat - de trei ore.

01 feb. 2013, 08:49
SIMULARE la matematică pentru examenele naţionale. Elevii, supravegheaţi video

Potrivit IŞMB, în data de 1 februarie a avut loc în Bucureşti simularea probei de matematică, iar în 22 aprilie se va aplica în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare din reţeaua şcolară a Capitalei simularea probei de informatică. Elevii vor mai mai susţine simulări la fizică, istorie, biologie şi chimie, scrie Agerpres.

12.600 de elevi, dintre cei 13.500 de elevi de clasa a opta din Capitală au susţinut vineri simularea la proba de matematică de la Evaluarea Naţională 2013.

Probele sunt organizate în şcoli, în intervalul orar 11.00-14.00. La simularea Bacalaureatului pot participa şi candidaţii din promoţiile anterioare care nu au promovat examenul, a precizat, luni, Gabriel Vrânceanu, inspector de specialitate în cadrul comisiei de organizare a simulării de la ISMB.

Ei au fost supravegheaţi atât de profesori, cât şi de camerele video amplasate în fiecare sală de clasă. Prin urmare, regulile acestei simulări au fost la fel de stricte ca şi cele ale examenelor care se vor desfăşura în vară.

De asemenea, elevii care vor încerca să copieze la aceste simulări, dar şi cei care absentează riscă să aibă media scăzută la purtare, aşa a dispus inspectoratul şcolar din cauza absenteismului ridicat din anii precedenţi.

VEZI: Prezenţă de 85% la simularea Bacalaureatului şi de 95% la cea a Evaluării Naţionale, în Capitală

Simulările Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat sunt descentralizate. Fiecare inspectorat şcolar îşi stabileşte propriul calendar şi propria metodologie, acestea urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii aprilie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spunea că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naţionale nu sunt un semn bun şi trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora.

Examenul de bacalaureat din 2013 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din anul 2012. Potrivit calendatului examenului de bacalaureat din 2013, prima sesiune are loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 27-31 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 31 mai 2013.

Examenul de bacalaureat din 2013 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 25-28 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 2 iulie – la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 9 -11 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.

În 19-20 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 19-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 20-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 22-23 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 27 august de Limba şi literatura maternă, 28 august – proba obligatorie a profilului şi 30 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.