Elena Udrea vrea alegeri parlamentare ANTICIPATE. Când ar urma să fie organizat noul scrutin

Deputatul PDL Elena Udrea susţine că Parlamentul ales pe 9 decembrie nu ar trebui să-şi ducă mandatul până la capăt, ci să facă loc unui Parlament mai redus numeric. Udrea a declarat, joi, la România TV,  că Parlamentul ar putea fi dizolvat fie imediat, dacă un premier desemnat de preşedinte nu reuşeşte să-şi treacă Guvernul de două ori prin cele două Camere, fie în 2014, când se va fi finalizat procedura de revizuire a Constituţiei astfel încât alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale să fie organizate simultan.

13 dec. 2012, 16:00
Elena Udrea vrea alegeri parlamentare ANTICIPATE. Când ar urma să fie organizat noul scrutin

Deputatul PDL ar agrea ideea organizării de alegeri anticipate imediat, astfel încât să fie dizolvat Parlamentul supradimensionat de 588 de aleşi.

Constituţional vorbind, preşedintele are şi altă variantă decât să-l desemneze pe Victor Ponta: să desemneze un premier, iar în cazul în care nu trece în Parlament de două ori, să fie dizolvat Parlamentul şi să se organizeze alegeri anticipate. Acest Parlament ar merita dizolvat: e prea mare, sunt prea mulţi parlamentari penali. Să se facă alegeri pentru 300 de parlamentari, aşa cum a vrut poporul la referendum„, a mai spus Elena Udrea.

La observaţia că ar fi imposibil ca acest lucru să se întâmple deoarece ar genera instabilitate politică, Udrea a răspuns: „Aveţi dreptate. E dificil, dar nu imposibil. E greu, că intrăm în criză. În principiu, n-ar fi rău să facem alegeri să avem un Parlament mai mic„.

Pedelista susţine că este posibilă şi o a doua variantă, în care se merge pe alegeri anticipate în 2014, concomitent cu alegerile prezidenţiale. Udrea crede că Parlamentul ales acum are câteva misiuni care ar trebui suţinute de toţi actorii politici. „Dacă toată clasa politică este de acord după ce se modifică Constituţia, numărul parlamentarilor este redus la 300, mandatul preşedintelui este redus de la 5 la 4 ani şi se modifică Legea electorală, în 2014 Parlamentul se dizolvă şi putem organiza alegeri”, a declarat Udrea.

„Dacă am avea prezidenţiale odată cu parlamentare, sunt prima care mi-aş da demisia„, a declarat Udrea.

Ea a justificat necesitarea revenirii la mandatul prezidenţial de patru ani prin faptul că neclarităţile textului constituţional au făcut dificilă coabitarea dintre preşedinte şi premier, atunci când aceştia au avut provenienţă politică diferită.