Elena Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor susţin introducerea legitimaţilor pentru romii din Europa

Europarlamentarii Elena Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor au declarat duminică, la Sibiu, că susţin propunerea autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, de introducere a unor legitimaţii speciale pentru toţi romii din Europa, în aşa fel încât aceştia să facă dovada ţării de unde provin.

07 apr. 2013, 13:12
Elena Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor susţin introducerea legitimaţilor pentru romii din Europa

‘Consider că dacă domnul Cioabă are susţinere în a introduce aceste legitimaţii, această propunere este binevenită. Vor decide tot cetăţenii de etnie romă. O voi promova cu siguranţă, după ce se pune în discuţie şi voi considera că are susţinere din partea cetăţenilor simpli de etnie romă’, a spus Elena Băsescu, potrivit Agerpres.

Vadim Tudor s-a declarat susţinătorul introducerii legitimaţiilor speciale pentru romi.

‘Da (susţin propunerea lui Florin Cioabă n.r.). Păi, daţi-mi voi o altă soluţie ca să nu mai cadă anatema pe toată lumea. (…) Într-o vreme în care suntem microcipaţi şi la ora actuală se ştie din satelit unde suntem şi ce vorbim, nu cred că este împotriva legii şi a bunului simţ ca să-i identificăm, ca să nu mai pretindă că sunt toţi din România. Ce atâta gălăgie! (…) Haideţi măcar să vedem experimental, să vedem ce beneficii aduce în timp pentru un mai bun control al fenomenului infracţional’, a anunţat Vadim Tudor.

Florin Cioabă crede că legitimaţiile speciale îi vor ajuta şi pe poliţişti să identifice mult mai uşor un rom infractor care de multe ori posedă un paşaport fals.

Cioabă a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cei 13 milioane de romi din Europa vor primi legitimaţii speciale de la Organizaţia Internaţională a acestora (International Romani Union), prin care să fie monitorizaţi, dacă au paşapoarte false, cu scopul de a crea o bază de date exactă privind romii din afara graniţelor.

‘Ne disociem de cei care încalcă legile, de cei care fac etnia de râs şi ţările de unde vin. De aceea, vom elibera legitimaţii speciale, ca să-i putem monitoriza acolo unde sunt, pentru a putea să ne îndepărtăm de cei care fac fapte antisociale. Foarte mulţi din Europa, când comit diferite infracţiuni, zic că sunt din România. Doar romii din România şi România este blamată, deşi în Europa trăiesc 13 milioane de romi’, a spus miercuri, Florin Cioabă, vicepreşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor.

Potrivit acestuia, legitimaţiile speciale de rom vor avea un cod ce poate fi scanat pe calculator. Practic, romii vor să-i ajute pe poliţişti ca să-i prindă mai uşor pe romii cu legitimaţii false.

‘Aceste legitimaţii speciale pe care noi le vom emite, vor fi monitorizate. Fiecare va avea un cod introdus în calculator. În momentul în care un rom a comis o infracţiune în Franţa şi este prins de poliţie, dacă arată un paşaport fals că este din România, vom putea verifica cu legitimaţia. Vom avea o bază de date cu toţi romii plecaţi în afara graniţelor. Şi pe mine mă doare, când din cauza unora certaţi cu legea, are de suferit imaginea României în străinătate’, a mai spus regele Cioabă.

Această decizie, dar şi înfiinţarea de consulate speciale ale romilor în principalele capitale europene, unde romii să primească sfaturi şi bani de la cei mai bogaţi romi din lume, urmează să fie discutată duminică şi luni la Tribunalul Romilor din Sibiu, în cadrul primului Congres al Organizaţiei Internaţionale a Romilor găzduit de România.

‘Vom deschide în fiecare capitală europeană un fel de consulat, un fel de birou de îndrumare, în care romii care merg în ţările respective să aibă un sprijin pentru a nu mai cădea pradă unor reţele de traficanţi. Ceea ce este nou la acest congres, vom avea o puternică comisie din care vor face parte cei mai bogaţi romi din întreaga lume, romi care au reuşit în afaceri, din America, România. Vom încerca să le creăm locuinţe, vom încerca să le găsim locuri de muncă romilor’, a explicat regele romilor.

Florin Cioabă a mai spus că, cu ajutorul celor mai bogaţi romi din lume, se vor face ateliere unde să se producă şi să se vândă produse specifice ale romilor, iar profitul din aceste afaceri va fi vărsat în visteria Organizaţiei Internaţionale a Romilor, care va finanţa acele aşa-zise consulate, unde romii cei mai săraci să fie ajutaţi.

Al VIII-lea Congres Internaţional al Romilor reuneşte la Sibiu aproape o sută de lideri ai romilor din Europa, Asia, Australia şi America. La Sibiu se va decide şi formarea unui Parlament internaţional al romilor. AGERPRES/(A-Isabela Paulescu)