Elena Băsescu: E nevoie de mai mulţi tâmplari şi instalatori tineri

Europarlamentarul Elena Băsescu a vorbit, în Parlamentul European, despre posibilitatea reducerii şomajului printre tineri prin reînfiinţarea şcolilor profesionale şi a liceelor tehnice, astfel încât să apară mai mulţi meseriaşi într-o piaţă a muncii ameninţată de lipsă de tâmplari şi instalatori şi suprasaturată de absolvenţi de Drept şi Economie, informeată adevarul.ro.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 14:37
Elena Băsescu: E nevoie de mai mulţi tâmplari şi instalatori tineri

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a pledat miercuri, în Parlamentul European, pentru revenirea tinerilor din România la meserii precum tâmplăria, ca soluție pentru reducerea șomajului.

Elena Băsescu a spus că reducerea șomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la o rată de 24% în România, se poate realiza prin reînființarea școlilor profesionale și a liceelor tehnice, prin sprijinirea tinerilor antreprenori și prin diminuarea abandonului scolar.

„În urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole în România, iar astăzi nu mai sunt decât 22. Reducerea numărului lor are loc în condițiile în care în România 35% din populația activă lucrează în agricultură. De aceea, desființarea școlilor de specialitate în ultimii ani reprezintă, după părerea mea, o parte a problemei. Tinerii s-au îndreptat în număr mare către universități, ceea ce a dus la o inflație de diplome, mai ales în domenii ca Drept și Economie. Nu spun că este un lucru rău, dar uneori e nevoie de muncitori ca tâmplari, electricieni, instalatori și nu-i mai poți găsi astăzi în rândul populației tinere. Cred că această situație reprezintă un semnal de alarmă”, a spus fiica preşedintelui, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

Elena Băsescu a spus că prin reforma sistemului de învățământ românesc s-a decis reînființarea școlilor profesionale și a liceelor tehnice începând cu anul școlar 2012-2013.

În ceea ce privește stimularea și sprijinirea tinerilor antreprenori, Elena Băsescu a vorbit despre programul „IMM-uri pentru tineri”, lansat de Guvern în 2011, prin care tinerii sub 35 de ani pot beneficia de credite de până la 10.000 de euro pentru a-și lansa propria afacere și a crea, astfel, alte locuri de muncă. Ea a spus că până în prezent, 800 de tineri au beneficiat de acest program. „În cifre, aceste IMM-uri au potențialul de a crea 300.000 de noi locuri de muncă, ceea ce ar duce la o creștere a PIB cu 4,26%, în perioada 2012-2016”, a declarat Elena Băsescu.