LOVITURĂ DE STAT ÎN EGIPT: Morsi NU mai e preşedinte. Urmează alegeri GENERALE

Proteste de masă au avut loc miercuri în Egipt. Milioane de oameni au ieşit din nou în stradă, pentru a-i cere demisia preşedintelui Mohamed Morsi. Liderii musulmani şi creştini, împreună cu opoziţia şi cu acordul armatei, au anunţat instaurarea unei perioade de tranziţii, urmată de alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Morsi a fost înlăturat de la putere, iar şeful Curţii constituţionale din Egipt va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării.

03 iul. 2013, 15:23

UPDATE 22:49 Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o „lovitură de stat care conţine toate elementele”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.

UPDATE 22:31 Urale de bucurie şi focuri de artificii în piaţa Tahrir din Egipt, pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi de la putere.

egipt

UPDATE 22:26 Surse din anturajul fostului preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, anunţă că acesta a fost mutat într-o locaţie secretă, potrivit Associated Press.

UPDATE 22:10 Declaraţiile oficiale comune ale opoziţiei, liderilor creştini şi armatei egiptene (SkyNews), făcute de generalul Abdel Fattah al-Sisi:

sisi

„Şeful Curţii constituţionale din Egipt va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării”.

– „Se va înfiinţa un comitet de reconciliere națională care va implica mișcări de tineret. Poliția și armata vor confrunta orice acțiuni violente”.

– „Morsi a dezamăgit poporul egiptean”

– „Constituţia a fost suspendată temporar”

– „Egiptul va avea un guvern tehnocrat şi un comitet care să REVIZUIASCĂ CONSTITUȚIA. Foaia de parcurs prevede completarea Legii alegerilor parlamentare, pentru a permite noi alegeri”.

UPDATE 21:24 Armata l-ar fi anunţat pe Moahmed Morsi la ora locală 7 pm că nu mai este preşedinte, potrivit publicaţiei Al-Ahram, citată de Reuters.

UPDATE 21:51 Oamenii din piaţa Tahrir au aprins lasere şi artificii în aşteptarea anunţului oficial din partea armatei şi opoziţiei, prin care se va prezenta foaia de parcurs pentru o tranziţie politică.

egipt

egipt

UPDATE 21:21 Televiziunea de stat susţine că se pregăteşte o scurtă perioadă de tranziție, urmată de alegerile prezidențiale și parlamentare, potrivit SkyNews. O declaraţie oficială cu foaia de parcurs va fi prezentată în aproximativ o oră.

UPDATE 21:15 Liderii musulmani și creștini din Egipt și liderul opoziției Mohamed ElBaradei vor prezenta în scurt timp, cu aprobarea armatei, un plan de tranziție politică, potrivit agenției de știri de stat MENA.

UPDATE 20:58 Departamentul de Stat american se declară „foarte îngrijorat” de situaţia din Egipt, informează Reuters, dar nu poate confirma dacă o lovitură de stat este în desfăşurare.

UPDATE 20:21 Zeci de blindate ale armatei egiptene au fost desfăşurate miercuri în apropierea mulţimilor de susţinători ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi la Cairo, informează Agerpres. Trupele au fost desfăşurate masiv în cartierele Nasr City, Heliopolis şi în apropiere de Universitatea din Cairo. Armata egipteană a negat, într-un comunicat oficial, că îi atacă pe susţinătorii lui Morsi la Cairo, spunând că doar asigură securitatea zonei.

UPDATE 19:27 Frăţia Musulmană denunţă o lovitură de stat a armatei, potrivit BBC News. Ofiţerii trag focuri de avertizare în aer pentru a dispersa manifestanţii pro-Morsi.

UPDATE 19:20 Vehicule militare se îndreaptă spre manifestanţii pro-Morsi, pentru a interveni în forţă asupra protestatarilor, spun mai mulţi martori, pe Twitter.

UPDATE 19:01 Forţele de securitate egiptene susţin că Morsi are interdicţie de a părăsi ţata, potrivit AFP

UPDATE 18:56 Consilierul de securitate naţională al preşedintelui Morsi a spus că la Cairo este în desfăşurare o lovitură de stat, potrivit Reuters.

UPDATE 18:55 Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost plasat în arest la domiciu, afirmă surse citate de ABC News. BBC News infirmă informaţia, citând un purtător de cuvânt al preşedintelui egiptean.

UPDATE 18:49 Armata egipteană a preluat sediul Televiziunii Naţionale şi va face în curând o declaraţie despre ultimatului pe care i l-a dat preşedintelui Mohamed Morsi, potrivit BBC.

Armata, care îi susţine pe protestatari, a avertizat că va suspenda Constituţia şi va dizolva parlamentul, dacă puterea şi opoziţia nu vor ajunge la un acord, până în această seară.

Presa egipteană a apreciat că miercuri ar trebui să aibă loc plecarea voluntară sau forţată a preşedintelui Mohamed Morsi, în pofida refuzului afişat al acestuia de a abandona puterea, cu câteva ore înainte de sfârşitul ultimatumului dat de armată, potrivit Agerăres.

‘Astăzi: evacuarea sau demisia’, se menţionează pe prima pagină a cotidianului de mare tiraj Al-Ahram, deţinut de stat. Sfârşitul’, a anunţat, la rândul său, ziarul independent Al-Watan, un titlu care a avut ecou în majoritatea ziarelor egiptene independente sau guvernamentale.

De cealaltă parte, preşedintele Egiptului, ales chiar în urmă cu un an, a declarat că refuză să demisioneze.

Într-o apariţie televizată, liderul de la Cairo şi-a recunoscut greşelile, dar a sublinat că intenţionează să îşi ducă la capăt mandatul.

Adresându-se prin intermediul televiziunii, în noaptea de marţi spre miercuri, şeful statului egiptean a exclus o plecare anticipată, declarându-se pregătit ‘să-şi dea viaţa’ pentru ‘a-şi menţine legitimitatea’ şi a cerut armatei să-şi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

Şeful forţelor armate egiptene a declarat de asemenea miercuri că militarii sunt gata să-şi dea viaţa pentru a apăra poporul împotriva ‘teroriştilor’ şi a extremiştilor, după refuzul preşedintelui islamist Mohamed Morsi de a renunţa la putere.

Protestele au loc de aproape o săptămână, iar de multe ori confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui au devenit violente.

Cel puţin 23 de oameni au murit până acum. Totodată, aproape 100 de femei au fost victimele agresiunilor sexuale în Piaţa Tahrir, în ultimele zile.