Efectul Yarkovksy ar putea să ne distrugă planeta? O forţă ciudată împinge asteroizii către Pământ

Un asteroid a deviat aproape 160km de pe traiectoria lui în ultimii 12 ani, din cauza unui fenomen ciudat, denumit "efectul Yarkovsky".

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 08:35
Efectul Yarkovksy ar putea să ne distrugă planeta? O forţă ciudată împinge asteroizii către Pământ

„Efectul Yarkovsky fie împinge asteroidul către Pământ, fie îl scoate de pe traseul către planeta noastră”, explică Josh Emery, de la Universitatea Tennessee din Knoxville. „Înţelegerea acestei forţe şi a felului în care afectează un asteroid este necesară pentru a determina dacă asteroidul ne va lovi sau nu”, mai spune cercetătorul.

Un mic asteroid, 1999 RQ36, ar putea lovi Pământul în 2135. Analizele au descoperit că efectul Yarkovsky a dus la devierea asteroidului cu 160km.

Studiul lui Emery din 2007, care foloseşte Telescopul Spaţial Spitzer de la NASA, a fost esenţial pentru a determina efectul. El a măsurat caracteristicile termice ale asteroidului, folosind emisiile infraroşii şi a descoperit că roca spaţială este acoperită de un material fin izolant.

„Cu cât o suprafaţă reţine mai multă căldură, cu atât mai puternic este efectul Yarkovsky. Prin urmare, dacă asteroidul este făcut din roci solide, forţa ar fi mai puternică, întrucât ar reţine căldura mai mult. Dar materialul fin precum praful sau nisipul se încălzeşte şi se răceşte mai repede, aşa că efectul este mai slab”, explică Emery.

Datorită acestei descoperiri, cercetătorii au identificat mai multe coliziuni probabile între anii 2170-2190, în timp ce au eliminat altele.

Efectul Yarkovky este denumit după un inginer rus din secolul al XIX-lea, care a propus teoria că un obiect stâncos spaţial ar putea să îşi schimbe traiectoria, de-a lungul unor perioade lungi de timp, când absoarbe lumina solară şi apoi o re-emite drept căldură. Efectul este greu de măsurat întrucât este extrem de mic.

Efectul a fost descoperit pe asteroidul 1999 RQ36 într-un efort de a determina masa asteroidului de milioane de km depărtare. Cercetătorii aveau nevoie de mărimea rocii, proprietăţile termale, forţa propulsivă (efectul Yarkovsky) şi orbita pentru a calcula densitatea. Cercetătorii au descoperit că acest asteroid are densitatea apei şi este foarte poros, fiind alcătuit, în principal, din praf şi roci.

Vehiculul spaţial OSIRIS-REx va fi lansat în 206, va ajunge la asteroid în 2019 şi va aduce mostre de pe el, înapoi pe Terra, în 2023.