Ecaterina Andronescu: Performanţa unui elev depinde de cel care stă în faţa clasei

Reforma în educaţie, bugetul alocat învăţământului şi cercetării, precum şi reforma curriculară au constituit principalele teme abordate vineri de participanţii la secţiunea Educaţie a "Atelierelor Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului Naţional al PSD. Preşedintele Comisiei de educaţie a Senatului, Ecaterina Andronescu, a afirmat că performanţa unui elev depinde "de cel care stă în faţa clasei" şi că o ţintă a Ministerului Educaţiei trebuie să fie şi autonomia şcolii şi a celui care predă.

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 11:23
Ecaterina Andronescu: Performanţa unui elev depinde de cel care stă în faţa clasei

Ecaterina Andronescu a subliniat că în şcolile din lume au loc modificări radicale iar sistemul de învăţământ românesc nu trebuie să rămână în urmă. „Şcoala se schimbă în lume şi dacă rămânem în rutină, nu vom mai progresa”, a spus senatorul PSD, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai spus că PSD trebuie să aibă în vedere lucrurile promise în campania electorală cu privire la performanţa educaţiei din România.

Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut că discuţiile privind învăţământul trebuie să aibă loc „la toate etajele”, de la cel tehnic, la cel politic. În opinia sa, orice ministru pentru a reuşi în mandatul său are nevoie de susţinere politică, susţinere pe care el a simţit-o până în prezent. Pricopie a mai afirmat că nu înţelege cum un guvern care a crescut bugetul faţă de alţi ani este acuzat de politizare.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a fost de părere că USL trebuie să încerce să pună în ‘operă’ promisiunile din campania electorală.

„Foarte multe dintre problemele cu care se confruntă sistemul educaţional sunt din cauza frustrărilor acumulate de lipsa de dialog. Am asistat în aceşti ani la o serie de evenimente la care a fost supus sistemul, multe dintre acestea neizbutind. Trebuie să îndreptăm foarte multe lucruri din sistem. Ne pregătim de regionalizare şi, în acest context, şcoala românească nu poate face excepţie”, a subliniat Costoiu.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a propus ca Departamentul de Educaţie al PSD să continue lucrul în comisii şi subcomisii. Totodată, el a afirmat că departamentul ar trebui să solicite Guvernului ca cel puţin anul viitor să se asigure 6% din PIB pentru acest domeniu.

Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, şi cel al Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, au acuzat birocraţia din şcoli şi faptul că profesorii în fiecare zi trebuie să completeze „maldăre de hârtie”.

De asemenea, cei doi sindicalişti au susţinut că toţi salariaţii din învăţământ ar trebui să aibă salarii mai mari faţă de cele actuale.

Un alt lider sindical, preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr, a apreciat că România are nevoie de o nouă lege a educaţiei, care „să dăinuie” iar cu privire la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – că „a obosit”, având nevoie „de persoane noi şi gândire nouă”.

Şeful Departamentului de Educaţie al PSD, Ioan Mang, a afirmat şi el că ar trebui solicitat comisiilor de specialitate din Parlament să adopte schimbări la Legea educaţiei iar aceasta să treacă prin plenul Parlamentului.