E oficial: Românii sunt cei mai săraci cetăţeni din Uniunea Europeană

Ultimele statistici oficiale europene arată că românii au cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană. Cetăţenii cred că responsabili pentru această situaţie sunt politicienii.

24 iun. 2013, 14:05
E oficial: Românii sunt cei mai săraci cetăţeni din Uniunea Europeană

Bulgarii tocmai ne-au depăşit la capitolul nivelului de trai, astfel că, potrivit România TV, românii au ajuns să aibă cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Iar asta pentru că salariile sunt româneşti, în timp ce preţurile sunt de-a dreptul occidentale.

Vreţi să vă convingeţi? Treceţi pe lângă o piaţă şi vedeţi. Trece pensionarul, se uită şi pleacă. Nu-şi ia cireşe, nu ia căpşuni, toate sunt scumpe„, a spus un pensionar pentru România TV. Românii nu au nevoie de statistici ca să se simtă ruda săracă a Europei.

Totuşi, în premieră, datele oficiale arată că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Bulgaria. Şi nu se ridică nici la jumătate faţă de media europeană. „Chiar acum am avut ocazia să cumpăr nişte cărţi pentru copii şi nu pot să cumpăr aşa ceva, deşi aş vrea foarte mult. Într-adevăr, e cel mai scăzut nivel de trai, din ce aud. Preţurile sunt ca în alte ţări, în schimb veniturile sunt mult mai mici (…) Din punctul meu de vedere spun că 40% din populaţie e vai de mama lor. E o sărăcie extraordinară„, mai spun oamenii.

Tot statisticile arată că multe preţuri au ajuns deja aproape de media europeană. Astfel, laptele, brânza, ouăle sau uleiul costă în România cam cât în statele dezvoltate din UE, în timp ce salariile sunt de câteva ori mai mici.