„După dealuri”, pe lista propunerilor pentru Oscar. Ce spun personalităţile despre această şansă

Regizorii Radu Muntean şi Tudor Giurgiu, actorul Vlad Ivanov şi Irina Margareta Nistor au declarat, pentru Mediafax, că prezenţa filmului "După dealuri" de Cristian Mungiu pe lista scurtă a propunerilor pentru nominalizare la Oscar reprezintă un lucru extraordinar.

21 dec. 2012, 21:16
„După dealuri”, pe lista propunerilor pentru Oscar. Ce spun personalităţile despre această şansă

Regizorul Radu Muntean a declarat că includerea „După dealuri” pe lista scurtă a propunerilor pentru nominalizare la Oscar îl ajută pe Cristian Mungiu şi dă un impuls bun filmului pentru o carieră în cinematografele din SUA.

Această nominalizare îl ajută pe Cristi şi ajută filmul. Îi dă un impuls bun pentru o carieră în cinematografele din SUA. Este foarte bine pentru Cristi şi pentru film. Este important şi pentru cinematografia românească, dar personal cred că premiile Oscar sunt în altă paradigmă decât cele în care evoluăm noi în cinematografia europeană. Acolo e industrie, aici e film de artă subvenţionat (de instituţii publice, n.r.)”, a spus Radu Muntean.

Totodată, regizorul Radu Muntean consideră că „După dealuri” se va număra şi între cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013, care vor fi anunţate pe 10 ianuarie.

Cred că o să fie nominalizat, pentru că a fost mare scandal atunci cu «4,3,2» şi bănuiesc că de data aceasta îl vor include (pe Mungiu, n.r.)„, a spus Radu Muntean.

În 2008, filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d’Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, dar a fost trecut cu vederea de membri cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea „cel mai bun film străin” nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti.

Şi actorul Vlad Ivanov a declarat că prezenţa filmului „După dealuri” pe lista propunerilor pentru Oscar este „o veste extraordinară”, dar şi un semn că regizorul român îşi continuă calea ascendentă în carieră.

Mă bucur foarte mult pentru Cristian Mungiu, mă bucur că am colaborat şi sper să mai colaborăm. Ştiu că tot ce o să facă o să facă foarte bine. Are actori foarte buni în portofoliu. Mă bucur foarte mult pentru el. Sper ca publicul din America să guste filmul lui. Din păcate pentru ei nu este un film foarte uşor de digerat. Este un film foarte foarte bun”, a spus Vlad Ivanov.

Regizorul Tudor Giurgiu consideră că propunerea dramei este un lucru extraordinar, fiind, de altfel, prima performanţă de acest gen din cinematografia română.

Am văzut filmul de curând, este extraordinar. Este prima menţiune la Oscar a României. Mă bucur foarte mult, pentru că ştiu că la Oscar este vorba de producţii în care se investesc foarte mulţi bani pentru promovare, or aici bugetul a fost aproape inexistent”, a precizat regizorul, amintind de prezenţa filmului lui Mungiu la New York Film Festival, dar şi la Festivalul filmului românesc de la New York „Making Waves”.

Şi criticul de film, Irina Margareta Nistor, a declarat că speră ca subiectul peliculei „După dealuri” să fie suficient de rar şi interesant pentru a-i aduce regizorului o nominalizare.

De când a ales subiectul filmului, m-am gândit că va fi ceva de genul acesta. Sper ca ideea filmului să fie suficient de interesantă şi de rară încât filmul să rămână în cele cinci (pelicule nominalizate la Oscar, n.r.)”, a spus Irina Margareta Nistor.