Dumitru Sechelariu a MURIT. „Să mă îngropaţi cu mâinile afară, să se vadă că n-am luat nimic”

Fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu a murit sâmbătă dimineaţă, la Viena. Suferea de mai multe afecţiuni cronice, iar în ultima vreme făcuse complicaţii la plămâni şi la coloană. Politician de marcă al PSD, dar şi al PNG, Dumitru Sechelariu a fost şi preşedinte al echipei FCM Bacău. A avut probleme cu legea şi a fost cercetat în mai multe dosare de corupţie. S-a autodeclarat urmaşul lui Ştefan cel Mare şi a spus că vrea să fie îngropat ca Alexandru Macedon.

RomaniaTV.net
16 feb. 2013, 09:47
Dumitru Sechelariu a MURIT. „Să mă îngropaţi cu mâinile afară, să se vadă că n-am luat nimic”

Bolnav şi obosit de „lupta continuă pentru dobândirea unui statut social” care pentru el a însemnat un stil de viaţă, Dumitru Sechelariu vorbea despre moarte încă de acum un an şi jumătate, când făcea, la TV Bacău, o declaraţie-testament care trăda o mare dezamăgire. „Când mă îngropaţi, să mă îngropaţi în picioare, cu mâinile afară, ca pe Alexandru Macedon. Să se vadă că n-am luat nimic cu mine. Când am să mor, şi duşmanii mei mă vor respecta. Sunt convins de asta. Dar să mă vadă mort„, spunea Sechelariu, un personaj mereu spectaculos pentru presă.

Într-un interviu pentru Adevărul, fostul primar al Bacăului se arăta dezgustat de România, dar vorbea cu mândrie despre lucrurile realizate pentru Bacăul căruia i-a fost primar între 1996 şi 2004: „Eu nu mai fac parte din ţara asta. Aş pleca mâine, dar nu cunosc nicio limbă străină. Şi sunt bătrân, sunt obosit, sunt bolnav. Mai trăiesc pentru copiii mei. Restul… mi-e greaţă. Păcat, am reuşit să fac nişte lucruri superbe„.

Dezamăgirea i-a fost sporită în 2012, când a încercat să revină în lumina reflectoarelor candidând din nou la Primăria Bacăului, împotriva lui Romeo Stavarache. În cei opt ani scurşi, însă, de la plecarea sa din funcţie, popularitatea sa s-a erodat, ceea ce l-a făcut să piardă clar alegerile.

Dincolo de problemele cu legea pe care le-a avut şi de neregulile pentru care a trebuit să răspundă în faţa justiţiei, Dumitru Sechelariu a avut grijă să ca statutul său să nu îi facă pe copiii lui, trei fete de 14, 13 şi 9 ani şi un băiat de 19 ani, să se creadă copii de bani gata. Asta cu toate că, la un moment dat, a construit în Bacău o pistă de karting în mod special pentru că fiul său nu avea unde să se antreneze. Toţi copiii lui Sechelariu au fost îndrumaţi către sport, fetele la tenis, iar băiatu, Doru, spre automobilism.

Le-am spus că în sport pot fi invidiaţi, dar niciodată detestaţi. Urăsc copiii de bani gata. Eu, ca om, îi urăsc pe cei care au bani. Se dau mari, fiţe, nu ştiu ce să mănânce. Dacă ai bani, fă ceva frumos cu ei! Stiu că n-o să mai trăiesc mult. Am patru copii. Investesc în ei. Îmi pare rău că ei nu au cunoscut şi viaţa grea. (…) Şi tare mi-e frică pentru ei„, spunea Dumitru Sechelariu despre copiii lui.

Dumitru Sechelariu a murit, sâmbătă dimineaţă, la clinica AKH din Viena, unde fusese transferat de la Bucureşti, din cauza unor grave probleme la coloană. Operat pe 5 februarie la Spitalul Floreasca din Capitală, Sechelariu a intrat apoi în comă. Medicii l-au resuscitat şi au reuşit să-l stabilizeze suficient pentru a putea fi transferat la Viena, unde Sechelariu ar fi vrut să ajungă înainte de operaţie. Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza stării sale destul de grave.