Viscolul face ravagii. Sute de oameni au fost prinşi în zăpadă VIDEO

Zăpada şi viscolul au pus stăpânire pe Moldova. Mai multe drumuri din Vaslui, Botoşani, Bacău şi Vrancea se află sub troiene. Sute de oameni sunt izolaţi, iar zeci de sate au rămas fără curent electric.

08 ian. 2013, 06:10
Viscolul face ravagii. Sute de oameni au fost prinşi în zăpadă VIDEO

80 de persoane, printre care şi 30 de adolescenţi cu vârste de până la 17 ani, au fost găsite înzăpezite în două autocare, în apropiere de localitatea vasluiană Valea Grecului, de pe DN 24B, din cauza viscolului puternic, potrivit Mediafax.

Potrivit Prefecturii Vaslui, cele două autocare din Republica Moldova au rămas blocate în trafic, marţi dimineaţă, în apropiere de zona în care alte patru mijloace de transport în comun, cu 134 de pasageri, nu şi-au mai putut continua deplasarea din cauza viscolului puternic ce a condus la formarea de suluri de zăpadă pe şosea. La fel ca şi în cazul călătorilor din cele patru mijloace de transport în comun, cei 80 de pasageri din cele două autocare identificate ulterior de autorităţi în zona Valea Grecului vor fi evacuaţi şi transportaţi la Primăria Huşi cu autocamioanele Armatei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

„Starea de sănătate a tuturor călătorilor, inclusiv a celor 30 de adolescenţi din Republica Moldova care se întorceau dintr-o excursie în Ungaria, este una bună, urmând ca ei să fie transportaţi la sediul Primăriei Huşi, unde vor primi apă şi hrană. De asemenea, au mai existat în aceeaşi zonă a celui de-al doilea blocaj şi două microbuze, cu aproximativ 30 de persoane. Unul dintre ele a fost condus până în Vama Albiţa, iar cel de-al doilea a fost evacuat, călătorii fiind duşi la domiciliile lor din zona municipiului Huşi cu maşinile Poliţiei de Frontieră Vaslui”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Patru ambulanţe din judeţul Vaslui care se deplasau la urgenţe au rămas blocate, marţi, din cauza viscolului puternic, în drum spre urgenţe din localităţile Perieni, Berezeni, Iana şi Silişte, potrivit Mediafax. Autorităţile au solicitat medicilor de familie din comune să acorde primul-ajutor bolnavilor până la sosirea autosanitarelor la intervenţii.

În niciunul dintre cazuri nu este vorba despre bolnavi care să fi rămas izolaţi în maşini blocate în trafic. „Am luat legătura cu autorităţile judeţene pentru a ne sprijini cu utilaje de deszăpezire care să intervină pe drumurile blocate pentru a se putea ajunge la solicitări. Până atunci, am făcut apel la medicii de familie din comunele unde există acele persoane bolnave pentru a le acorda primul ajutor astfel încât să nu le fie pusă viaţa în pericol”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa.

Pompierii şi militarii au intervenit, marţi dimineaţă, pentru salvarea a 134 de persoane care călătoreau spre Republica Moldova cu patru autocare ce au rămas înzăpezite în localitatea Valea Grecului, la nouă kilometri de municipiul Huşi, spre Vama Albiţa, pe Drumul Naţional 24 B, potrivit Mediafax.

Pentru evacuarea pasagerilor au intervenit militari şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Până în prezent au fost scoase deja 114 persoane şi urmează să mai fie evacuate alte 20. În zonă se intervine cu 15 militari, 20 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui şi cinci jandarmi, astfel încât persoanele care se mai află în autocare să fie preluate cu autocamionul armatei în cel mai scurt timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Cele patru autocare veneau dinspre Bârlad spre Vama Albiţa, iar persoanele care se aflau în ele, cetăţeni din Republica Moldova, au fost duse la Primăria din Huşi, unde vor rămâne până la deblocarea traficului.

Drumul Naţional 24 B a fost blocat la Valea Grecului de marţi dimineaţă din jurul orei 06.00, din cauza viscolului puternic care a format suluri de zăpadă pe şosea.

În Neamţ, trei ambulanţe nu au ajuns la bolnavii care aveau nevoie de ajutor. Şi în Iaşi sunt probleme din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Un număr de 25 de drumuri judeţene din Iaşi sunt închise, iar ambulanţele nu pot ajunge la solicitări, în mai multe zone ale judeţului, din cauza viscolului puternic, stratul de zăpadă măsurând pe unele porţiuni de drum un metru şi jumătate, scrie Mediafax.

„Se acţionează în continuare cu toate utilajele. Lucrările sunt îngreunate din cauza viscolului puternic. Rugăm conducătorii auto să răspundă solicitărilor echipelor de interventie şi să faciliteze accesul utilajelor de deszăpezire”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi, Marius Pârciu.

Din cauza condiţiilor meteorologice dificile, ambulanţele nu pot ajunge în judeţ la solicitări. Un echipaj de prim-ajutor a încercat să ajungă în localitatea Cozmeşti, la un bărbat de 89 de ani, cu insuficienţă cardiacă, utilajele de deszăpezire acţionând pentru degajarea drumului. Două femei gravide din localitatea ieşeană Mironeasa au aşteptat câteva ore până la venirea ambulanţei, ele fiind aduse în cele din urmă la maternitatea Cuza Vodă din Iaşi.

O altă ambulanţă trimisă la Todireşti a rămas blocată pe drum, echipajul medical fiind solicitat la un pacient care suferise un accident vascular cerebral. Tot din cauza viscolului, zeci de oameni au mers pe jos prin nămeţi după ce maşinile lor au rămas împotmolite. Un microbuz plin cu pasageri a rămas blocat la câţiva kilometri de comuna Popeşti. De teamă să nu rămână peste noapte înzăpeziţi, oamenii au plecat pe jos. Printre călătorii care au ramas în maşina s-a aflat si un copil de 1 an.

La ora 17.00, în judeţul Iaşi ninsorile au scăzut în intensitate, însă vântul continuă să sufle în rafale.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o avertizare COD GALBEN de vânt, valabilă în mai multe judeţe din Moldova.

Citeşte şi Zeci de DRUMURI, închise din cauza ninsorilor şi viscolului. Vezi restricţiile de trafic